Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кръстев сред участниците в срещата на групата „Билдерберг“

2
Иван Кръстев - председател на Центъра за либерални стратегии, е третият българин, за който е известно, че е канен на срещи на влиятелната група „Билдерберг“.
Снимка: БГНЕС

Групата „Билдерберг“, на чиито срещи всяка година се събират известни личности от европейските и северноамерикански политически и икономически среди, ще организира среща в швейцарския град Монтрьо, за да обсъди редица теми, включително Европа и климата, предаде БТА.

Сред участниците тази година са Джаред Къшнър, зет и съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп, холандският премиер Марк Рюте, германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен, френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, съобщи агенция Франс прес.

Общо около 130 участници от 23 страни са потвърдили участието си в 67-ата среща „Билдерберг“, която ще се състои от 30 май до 2 юни в Монтрьо, подчертаха организаторите в изявление.

Проверка на БНР в списъка с участниците показа, че в него е и Иван Кръстев, председател на Центъра за либерални стратегии.

Досега двама българи са участвали в срещи на „Билдерберг“ - Николай Камов през 1999 г. (тогава депутат) в Португалия, и Кристалина Георгиева през 2016 г. (тогава еврокомисар) в Германия.

На срещата ще присъства и холандският крал Вилем-Александър.

От бизнес средите в срещата ще участват ръководителят на френската корпорация за добив и производство на петролни продукти „Тотал“ Патрик Пуяне и директорът на банка „Креди сюис“ Тиджейн Тиам.

Програмата на срещата включва 11 теми, включително стабилността на световния ред, бъдещето на Европа и Брекзит, климатичните промени, Китай, Русия, бъдещето на капитализма, етиката на изкуствения интелект, използването на социалните медии като оръжия, важността на Космоса, киберзаплахите.

Около две трети от участниците са от Европа, включително бившият шеф на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, гуверньорът на централната банка на Англия Марк Карни, евродепутатът от Полша Радослав Сикорски, шефът на турския „Коч холдинг“ Йомер Коч и други.

И тази среща, както е по традиция, ще се проведе съгласно правилата на „Чатъм хаус“: участниците могат свободно да използват получена на срещата информация, но не трябва да разкриват източниците ѝ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени