Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата ще иска постоянен арест за кмета на Божурище

| обновено на 29.05.19 в 14:30
Кметът на Божурище Георги Димов
Снимка: Сайт на Община Божурище

Прокуратурата ще иска постоянен арест и отстраняване от длъжност за кмета на Божурище Георги  Димов. Според спецобвинението чрез манипулиран търг той е продал -  на три конкретни фирми и едно физическо лице, четири общински имота за 2 лв. на квадратен метър, въпреки че реалната цена била между 40 и 50 евро. 
Тръжната процедура била с много нарушения и въпреки че бил предупреден за това, Димов не спрял търга, каза говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева:
"В рамките само на един работен ден били сключени договори за продажба със спечелилите кандидати, същите договори били вписани в Агенция по вписванията в Сливница, отписани от актовите книги на общината и предадени на новите собственици".
Останалите двама замесени в схемата за продажба на четири общински имоти на безценица ще бъдат пуснати на свобода срещу парични гаранции. 
От спецпрокуратурата оповестиха още подробности около вчерашната спецакция в Божурище, която за часове затвори сградата на общината. 

Обвинението на Димов е, че е ощетил общината, продавайки 80 декара земя за около 160 000 лева, вместо за 8 милиона, каквато би била пазарната им стойност за този район. Това станало като обявата за продажбата им на търг била видима за сайта на общината точно час, преди да изтече срокът за подаване на документите за участие в него. Това успели да направят навреме само три фирми, едната, от които с пълномощник - бащата на Димов, и едно физическо лице - следователка от Националната следствена служба.

Заместничката на кмета - Габриела Дончева, както и началничката на отдел "Общински имоти" в Божурище пък са с обвинени за съставяне на неверни документи, отново във връзка с мнимата публичност на търга за апетитните парцели.

Покрай имотната афера - на Георги Димов ще му се наложи да даде обяснения и за финансовото си състояние:

"В хода на досъдебното производство са събрани засега данни, че кметът на община Божурище в качеството си на физическо лице е изтеглил кредит от банка в размер на един милион лева. Годишната му заплата е 22 000 лева", каза говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.
Репортаж и коментар по темата на Силвия Великова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени