Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Относно санкциите топката е в полето на ЕС

Москва отново настоява за твърди гаранции от ЕК за преминаването на „Турски поток“ през България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проектът за газопровод „Турски поток“ отваря възможности за увеличаване на кооперирането между Русия и България, необходими са твърди гаранции от страна на Еврокомисията въпросните планове да не бъдат провалени от Брюксел. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров за българското издание „Международни отношения“ и руското „Международен живот“, предаде РИА "Новости".

Интервюто е дадено по повод 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

„Разчитаме, че положителната динамика на политическите контакти ще послужи за засилване на практическото коопериране, на първо място в енергийната и в търговско-икономическата сфера. Още повече, че потенциалът тук е доста солиден. Широки възможности за съвместно приложение на усилията открива проектът за газопровод „Турски поток“. Неговото продължение по територията на България ще укрепи енергийната сигурност на страната. С оглед на печалния опит от „Южен поток“ са необходими твърди гаранции от страна на ЕК, че настоящите планове няма да бъдат провалени от произволно решение на Брюксел“, заяви руският външен министър.

По-рано и президентът Владимир Путин, и Сергей Лавров са настоявали за „железобетонни гаранции“ от страна на ЕК за реализирането на „Турски поток“.

„Има добри перспективи за задълбочаване на взаимодействието, свързани с решението на София да възобнови строителството на АЕЦ „Белене“. Русия всички необходими технологии и многогодишен опит за работа за успешен „рестарт“ на проекта. „Росатом“ в момента разглежда възможни форми за участие в съоръжаването на атомната електроцентрала“, посочи Лавров.

В отговор на въпрос за отношенията между Русия и ЕС Лавров отбеляза, че се надява здравият разум в крайна сметка да вземе връх и тези отношения да се върнат към нормалното си състояние на уважение и отчитане на интересите на двете страни.

„Първата стъпка по отмяна на санкциите трябва да бъде направена от този, които инициира санкционната спирала – т.е. ЕС“, подчерта Лавров и допълни, че тогава Русия може да отмени своите контрамерки. „Топката е полето на колегите от Евросъюза“, каза руският дипломат №1.

Според него днес отношенията между Русия и НАТО са навлезли във фаза на продължителна криза. „В НАТО се оказаха неготови към съвместна работа по формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион. Вместо това бе взет курс към сдържане на нашата страна и придвижване на разделителни линии на изток. Непрекъсващото разширяване на алианс, нарастването на неговия потенциал близо до руските граници, разполагането на ПРО на САЩ – всичко това доведе до сериозна криза на доверието, ескалация на военнополитическото напрежение в Евроатлантическия регион“, коментира Лавров.

Той отбелязва, че за да бъде възстановено доверието в световните дела е необходим отказ от порочните методи на натиск и шантаж.

„Заедно с това възможностите диалогът между Русия и НАТО да бъде върнат в конструктивното русло далеч не са изчерпани…винаги сме открити за съвместна работа в противодействие на международния тероризъм, наркотрафик, киберпрестъпност и други реални, а не измислени заплахи от съвременността“, каза руският външен министър. 

Той изтъкна, че Черноморският регион днес особено се нуждае от разреждане на напрежението и изрази увереност, че България като председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) ще внесе своята лепта за тази цел.

„С удовлетворение констатирам, че въпреки усложнената ситуация в Европа, руско-българските отношения се развиват достатъчно динамично“, отбеляза Сергей Лавров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени