Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно повишаване на производствените цени в България през април

Снимка: архив

През април производствените цени в България се повишават стабилно за трети пореден месец, като растежът им и на годишна база също се ускорява слабо, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за по-нататъшно засилване на инфлационния натиск в страната.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се покачва през април с 0,4% спрямо март, когато нарасна с 0,7 на сто. По-съществен ръст на цените се регистрира в добивната промишленост - с 4,0% и в преработващата промишленост - с 0,5%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия се отчита спад с 0,3 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през април с 4,3% след растеж с 4,2% през март, което е нов сигнал за обръщане на тенденцията на отслабване в сила през втората половина на 2018-а година, след като индексът PPI нарасна през миналия юни с цели 6,8% (най-солиден растеж на производствените цени от есента на 2012-а година насам). Това представлява и повишаване на цените на производител на годишна база за двадесет и девети пореден месец (непрекъснат техен растеж от декември 2016 година).

По-съществено увеличение на цените с 6,9% спрямо година по-рано се отчита при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ и в преработващата промишленост - с 3,5% и в добивната промишленост - с 3,4 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през четвъртия месец на настоящата година също нараства с 0,4% на месечна база и с 4,0% на годишна база (спрямо април 2018-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар се покачва с 0,4% на месечна и с 4,7% спрямо април 2018-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ рязко ускоряване на потребителската инфлация през април до петгодишен връх от 3,7 на сто. Днешните поредни високи данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за по-нататъшно повишаване на потребителската инфлация през следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна