Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бьорн Суртлан: Емпатията е много важна за всеки писател, децата обичат хумора

Снимка: Луиза Лазарова
Продължава Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи, както и Пролетният базар на книгата в НДК. Затова до края на седмицата Радиоприемница е приета там, на мястото на събитие.

Днес културната програма също е богата. А пред микрофоните на Радио София пръв застава норвежкият писател Бьорн Суртлан, веднага след срещата му с български деца.

Роден е в Берген (Норвегия) на 1 май 1968 г. Занимавал се е професионално с журналистика, бил е и социален работник, от 1998 г. се насочва към писането за деца и тийнейджъри. Учил е в художествената академия в родния си град.

Централна тема в творчеството му са проблемите на подрастващите.

Една от последните преведени на български книги на Бьорн Суртлан. Дали ще се появи и „Мистерия в София“На български са издадени заглавия от поредицата му „Детективи по неволя” (изд. „Фют“) с мистерии, които отвеждат в Барселона, Париж, Лондон, Сидни, Осло, Ню Йорк, Ангкор, Луксор, Венеция.

Децата имат огромен ентусиазъм. Говорихме за четенето, за това, колко е важно да се чете, защо съм избрал да стана писател…- разказа в ефира на Радио София Бьорн Суртлан. – За деца пиша от 20 години, поредицата в оригинал се нарича „Детективи в сферата на изкуството”, така че се преплитат нещата от живота…

Често се казва, че авторът трябва да е естет, да има презицен език, но човек също така пише с главата и със сърцето си. Емоционалното изживяване на литературата е много важно.

По думите на писателя, за създаване на книга от неговия жанр най-важното е да има напрежение, историята да е вълнуваща, но когато става дума за четиво за деца, хуморът е задължителен елемент.

Най-често пише отзад напред, първо измисля края (по съвет на Джон Ървинг). Обикновено героите му са (малко) самотни и това създава допълнително напрежение, разкрива Суртлан. Докато пише книгата той така се вживява, че се променя и става като героя си.

Тази емпатия е много важна за всеки пишещ, убеден е гостът.

Засега българските читатели познават творчеството му за деца, но Суртлан има и книги за възрастни. Последната е за бежанци от Сирия.
В момента работи върху научно-фантастична поредица с герои - деца.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Бьорн Суртлан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени