Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен трус на капиталовите пазари след решението на Тръмп да вдигне митата за Мексико

В петък световните капиталови пазари се намират под ново сериозно напрежение, след като Доналд Тръмп обяви изненадващо, че ще вдигне митата за вноса на всички мексикански стоки до 5% от 10-ти юни и ще продължи поетапно да ги увеличава до 25% до 1-ви октомври, ако Мексико не реши проблема с незаконната имиграция в САЩ.

От една страна, това решение на американския президент може да постави под сериозно въпрос ратификацията на договореното ново тристранно търговско споразумение между САЩ, Канада и Мексико, известно като USMCA, което да замести съществуващото до сега споразумение НАФТА (Северноамериканско споразумение за свободна търговия).

От друга страна, Доналд Тръмп отваря нов фронт на тарифната война, при това в период на сериозна ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Опасенията, че разширяването на провокираната от САЩ търговска война ще доведе до по-нататъшно забавяне на глобалната икономика и дори до световна рецесия, са в основата на днешното ново сериозно напрежение на финансовите пазари по цял свят.

Всички това води до подновен спад на пазарите на акции и на цените на петрола, до бягство на инвеститорите към бенчмарк държавни облигации като тези на Германия и САЩ, което пък провокира силно понижение на тяхната доходност, както и до рязка обезценка на мексиканското песо и на канадския долар.

Мексиканското песо се обезценява с 3% към 19,71 песо за един долар, търгувайки се в най-ниско ниво от началото на годината. Опасенията за провал на тристранното северноамериканско търговско споразумение се отразяват негативно и на канадския долар, който се понижава с 0,35% към 4-месечно дъно около 1,3547 "канадеца" за един американски долар.

Петролните фючърси пък задълбочават вчерашния си драматичен спад към ново двумесечни дъна с оглед на притесненията, че евентуална световна икономическа рецесия в резултат на търговката война ще намали потреблението на важната енергийна суровина.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли се понижават с 0,8% малко под нивото от 56,00 долара за барел, а аналогичните фючърси на петрола брент  - с 1,6% към 65,80 долара за барел, достигайки най-ниски нива от 11-ти март насам, след като през вчерашната търговия те се сринаха с близо 4%.

Американските фондови фючърси се намират под силен натиск от продажби на извънборсовата търговия на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA се понижават с близо 250 пункта (спад с 0,95%), на широкия индекс S&P500 - с 0,95% и на технологичния индекс Nasda100 - с 1,16%.

Европейските борси също се окъпаха в червено в началото на днешната търговия, заличавайки вчерашния плах опит за повишение. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,85%, германският DAX 30 - с 1,42%, френският CAC 40 - с 1,12%, британският FTSE100 - с 0,87% и италианският MIB - с 1,39%.

Новата паника на капиталовите пазари кара инвеститорите отново да погледнат на американските и германски облигации като "убежище" за техните инвестиции, което води до пореден спад на доходността на ценните книжа.

Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се понижава с 4 пункта към ново многогодишно дъно от 2,173% (най-слаба доходността от септември 2017-а година насам). Доходността на аналогичните германски облигации пък се понижава с 3 пункта към -0,199% (най-ника отрицателна доходност от лятото на 2016-а година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна