Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната библиотека организира "Библиотека в планината"

Снимка: БГНЕС

Столичната библиотека организира отново предизвикателство за четящите хора да занесе книги в къщите за книги в природен парк „Витоша“. Инициативата се организира за четвърта поредна година, обясни Юлия Цинзова.

„Преди четири години Столичната библиотека регистрира засилен интерес сред младите хора особено и сред учениците включително, което беше изненадващо за нас към екологичната тема, към книгите с екологична тематика и потърсихме природен парк „Витоша“. Сключихме споразумение и осъществихме една изключително интересна програма с планински четения с къщички, с изложби в планината. Имаше огромен успех това споразумение и ние го подновихме преди две седмици. Тази година започваме кампанията „Библиотека в планината“ днес и новото е - освен книгите, освен наградите, игрите, четенето - днес се качваме с библиобуса на Столичната библиотека, който предизвиква, разбира се, огромен интерес сред децата.“

Юлия Цинзова разказа и къде са разположени къщите за книги в природен парк „Витоша“

„Къщичките за книги са на детския екостационар „Белите брези“, „Момина скала“, Дендрариума, хижа „Алеко“ и разбира се на Черни връх. Ние зареждаме къщичките с книги, които са интересни за планинарите, за туристите. Оказа се, че има огромен интерес към всякакъв вид литература, включително и на чужди езици. Така, че ние днес носим и нови книги, с които да заредим къщичките. Но идеята е разбира се по-голяма. Тя е „Сподели книга“. Така че освен да вземат книга от тях, планинарите, туристите могат и да оставят книга. Освен че те могат да оставят книгата, те могат и да си я вземат за вкъщи, но ако я донесат в Столичната библиотека те ще получат безплатна читателска карта за цяла година.

„Миналата година беше изключително интересно, ние направихме и много снимки да видим, че деца вземат книжки и оставят книжки в къщичките."

Столичната библиотека притежава първият библиобус в България, допълни Юлия Цинзова.

„Библиобусът всъщност е мобилна библиотека. Има над 800 книги в него, свързан е и с каталога на Столичната библиотека така, че, когато ние пътуваме с него до училища и до отдалечени квартали на София. Обиколили сме всички села на „Нови Искър“. Освен това много училища, включително и в центъра на София, ни търсят, защото училищните библиотеки не могат да имат такава литература, каквато ние имаме, такова разнообразие. Библиобусът е важен и за учителите. Те могат да си поръчат книга по каталога, ако няма в момента, както и всички други и ние да им я занесем следващия път.“

Столичната библиотека има намерение да има нов голям билиобус догодина.

Повече може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени