Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 населени места в Генерал Тошево са постоянно на воден режим

Снимка: Биляна Борисова

Най-старата водопреносна мрежа и съответно най-некачествената услуга от ВиК оператор, получават жителите на община Генерал Тошево според кмета на общината Валентин Димитров.

По думите му до този момент те са инвестирали над 150 хил. лева собствен финансов ресурс за закупуването на нови тръби, но парите на една малка община няма как да бъдат достатъчни за огромната инвестиция, която е нужна, за да се подобри трайно водоподаването.

“Имам 15 или 20 населени места, които постоянно са на режим, така че хората се надигат. Те ще направят и подписки. Няма да се оставят нещата така. За съжаление негативът се обира от местната власт. А страдаме всички ние, хората, жителите на община Генерал Тошево. Доста сериозен е проблемът с ВиК. След ВиК е потоп. Ситуацията не е розова“.

За конкретната ситуация, която “никак не е розова“, разказва и кметът на едно от страдащите от постоянен режим на водата села – Пчеларово, Антон Атанасов, според когото големите проблеми са започнали в края на миналата година и до този момент няма никакво подобряване:

“От 8.00 до 11.00 сутрин и вечер от 20.00 до 23.00 часа помпите не подават вода. И понеже има нова авария по трасето, в този резервоар, който трябва да вкарва вода към селото, няма достатъчно кубици. Имаме къщи на високите места, които веднага след 20.00 – 23.00 часа нямат вода… “.

Според жителите на засегнатите села, след като редовно си плащаш една услуга, би следвало и редовно да имаш достъп до нея.

“Питай ме как?! Ходя да купувам вода, за да пия, пък прането, когато дойде водата, тогава…“, разказва жителка на едно от селата.

Репортажа на Мая Щърбанова може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!