Eмисия новини
от 18.00 часа

Служители се оплакват от уволнения и натиск в Сметната палата

Снимка: БГНЕС

Елица Данчева е служител на Сметната палата. Тя сигнализира „Хоризонт“, че срещу нея и нейни колеги било оказван натиск да напуснат работните си места за сметка на други служители, които не притежавали нужните опит и квалификация. Жената страда от рядко генетично заболяване, което по думите й се превърнало в повод за честите й отсъствия. Отсъствията пък станали причина работодателят да стартира процедура по нейното освобождаване.

„През януари ми предстоеше още една операция. В неформален разговор бях повикана от прекия си ръководител – Даниела Смиленова, ми беше заявено, че ръководството ще ми „тегли чертата“. През януари не се осмелих да си направя операцията и нещата трайно се влошиха в последствие. Последно диагнозата е кръстосана форма на 3 автоимунни заболявания“, разказа тя в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

Данчева твърди, че през последните няколко години въпреки представяните медицински документи ръководството на Сметната палата проявява тенденциозност спрямо нея и търси всякакъв повод да я уволни. Според нея тя не е единственият случай, срещу който се действа по подобен начин. По думите й е имало и други уволнения или натиск за напускане.

Елица вече е подала жалба в Комисията по дискриминация, откъдето все още проверяват случая.

Прекият ръководител Даниела Смиленова показа пред „Хоризонт“ документи, които доказват, че Елица често е отсъствала от работа. От ръководството на институцията обясняват, че те имат претенции само и единствено към последния болничен лист, представен им от служителката, след като работата й от последната година била оценена ниско заради провален конкурс, който трябвало тя да организира. Сметната палата е обжалвала болничния пред НЕЛК.

Справка на институцията показва, че за последните 9 години Елица е работила само 3 месеца и половина, казват от ръководството. От там допълват, че в експертното решение на ТЕЛК за служителката не са посочени противопоказания от здравните органи за заеманата от нея длъжност. Те посочват, че случаят е единичен и конфликти с други служители не е имало.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Още от