Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 26 май - 1 юни

Алекс Тоткова
Снимка: Станимир Желязков

България се класира първа на Световната купа по парашутизъм свободен стил и приземяване. Състезанието се проведе в Кордоба, Аржентина. Освен златото по нации, нашите състезатели завоюваха и сребърен медал в отборното класиране при жените.
Приземяване
В индивидуалното класиране за точно приземяване най-добре се представи Ани Стаменова, която зае 13-о място, а в свободния стил - Людмила Туева, с 11-о място. При мъжете най-добре се представи Стефан Личовски - 25-а позиция.

Успехи и в спортното катерене:
Златен медал за България и общо трима наши финалисти на Европейската купа по боулдър за юноши и девойки. Финалният етап се проведе в края на миналата седмица в София. Александра Тоткова се пребори за златото във възрастовата група на 14-15-годишните и се класира първа в крайното класиране за купата за 2019-а. До финала стигнаха още двама наши млади катерачи - Стоян Петров и Петър Атанасов. Съвсем малко не достигна на Димитър Русев, който не попадна на финал за един пропуснат топ. България зае седмо място по нации.

Мингма Дорчи Шерпа
Нов рекорд за най-бързо изкачване на два осемхилядника един след друг. Мингма Дорчи Шерпа успя да изкачи Еверест и Лхотце за 6 часа и една минута, подобрявайки рекорда, поставен на 22 май от Нирмал Пурджа. На бившия британски командос му отне с 4 часа и 14 минути повече, заради застръстването под Еверест.
Междувременно, Нирмал Пурджа обяви, че събира пари, за да продължи своя проект 14/7, чиято цел е да изкачи 14-те осемхилядника на планетата за 7 месеца. Миналата седмица той изкачи три от тях само за 2 дни - Макалу, Еверест и Лхотце, а по-рано този сезон стъпи на Анапурна, Дхаулагири и Канчендзьонга. Нирмал има сериозна логистична подкрепа, предварително изградени височинни лагери и се движи през цялото време с кислороден апарат. Докато почива преди следващата партида високи върхове, той, както стана ясно, събира пари за изкачването им.

Няма връзка с 8 участници в международна експедиция на Източния връх на Нанда Деви (7434 м). Става дума за 7 алпинисти от Великобритания, САЩ и Австралия и един индиец. Вчера те е трябвало да се върнат в Базовия лагер, но това не се е случило. 
По-рано тази седмица стана ясно, че 10-членна полска експедиция ще направи опит на Нанда Деви, 80 години след първото полско изкачване на този връх. Експедицията ще бъде подготовка за измно изкачване на К2. 

Очаква се тялото на българския алпинист Иван Томов, който загина на слизане от връх Лхотце, да бъде транспортирано в България в понеделник. Опелото ще се състои следващата неделя, 9.06., от 12ч. в храм “Света Троица” в Русе. Погребението ще бъде от 13ч. в гробищния парк “Чародейка”.

Виталий Лазо и Антон Пуговкин
В понеделник (3 юни) руските алпинисти Виталий Лазо и Антон Пуговкин започват третия етап от проекта си "Фрирайд в зоната на смъртта". Този път те се отправят към пакистанския осемхилядник Нанга Парбат (8126 м). Целта на проекта им е да изкачат пет от най-високите върхове на планетата без допълнителен кислород и да се спуснат от тях със ски. Става дума за Манаслу, Анапурна, Нанга Парбат, Еверест и К2.
През есента на 2017 г. двамата руснаци изкачиха Манаслу (8163 м) и се спуснаха със ски от него. Миналата есен, във втория етап от проекта, фрирайдърите се отправиха към Анапурна (8109 м), но заради висока лавинна опасност се отказаха да изкачват върха и се спуснаха със ски от 6300 м височина. 
Идната седмица те се отправят към Нанга Парбат, като този път към тях ще се присъедини италианският алпинист Карлалберто Цименти, носител, също като Виталий Лазо и Антон Пуговкин, на "Снежен барс" - звание, което се присъжда за изкачвания на петте най-високи върха на някогашния Съветски съюз, от които 4 седемхилядника и един шестхилядник. Аклиматизацията на руснаците ще бъде на Елбрус (5642 м).

Хорхе Диаз Руйо по La Planda de Shiva 9b
20-годишен испанец изкатери само за три дни един маршрут с категория 9b и три с категория 9а. Хорхе Диаз Руйо (Jorge Diaz-Rullo) е преминал La Planta de Shiva 9b в Испания, който има само 4 изкатервания преди това, първото от които - от чеха Адам Ондра, през 2011 г. Испанецът е работил по маршрута месец и половина. Ден след преодоляването му, се е справил и с Mangarbo 9a/+ и Mandanga 9a. На третия ден е направил първо преминаване на Circo total 9a. Според 8a.nu, новият маршрут свързва Circo ibérico 9a+ и Seta total 9a.
Диаз-Руйо има едно изкатерено 9а+ - Ali Hulk Extension, в Испания - когато е бил на 18-годишна възраст.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна