Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът остави в ареста кмета на пловдивския район „Северен“

| обновено на 02.06.19 в 19:00
2
Задържането на кмета на район „Северен“ в Пловдив Ральо Ралев.
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Специализираният наказателен съд остави днес в ареста кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев, който е разследван за подкуп. Бизнесменът Иван Делевски, сочен като съучастник на Ралев, беше пуснат под  парична гаранция от 60 хиляди лева.

Мотивите на магистратите, с които оставиха кмета Ральо Ралев в ареста, са, че са събрани достатъчно доказателства, както и че е налице опасност обвиняемият да извърши повторно престъпление, ако бъде пуснат на свобода.

Три дни след като беше задържан, районният кмет Ральо Ралев се изправи пред съда. В съдебната зала беше изтъкнато, че през последните 5 месеца обвиняемият е използвал различни похвати, с които е затруднявал работата на строителния предприемач Здравко Ангелов, с цел да го принуди да изплати подкуп в размер на 60 000 лева. Съдът постанови за Ралев най-тежката мярка за неотклонение – "задържане под стража".

От защитата не се съгласиха с аргументите на прокуратурата и изтъкнаха тежкото здравословно състояние на Ралев, който страда от заболяване на кръвта. 

Вторият обвиняем – бизнесменът Иван Делевски, сочен за посредник на Ралев, беше пуснат на свобода срещу парична гаранция в размер на 60 000 лева с аргумента, че неговата роля в схемата е второстепенна и той не е основният инициатор.

От Държавното обвинение изразиха недоволство, че Делевски не е задържан под стража и заявиха, че мярката ще бъде протестирана. 

"Лицето излиза на свобода и според нас би могъл да повлияе на свидетелите и да затрудни разследването в частта, която ни засяга нас във връзка със събиране на доказателства, анализ на доказателствата, разпит на свидетели", каза прокурор Венцислав Фердинандов.

Пред магистратите Делевски обясни, че се занимава с доставка на строителни конструкции и намерените в колата му пари, които според прокуратурата са подкуп, били капаро за строително хале. 

Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд. Делото ще се гледа на втора инстанция на 11 юни.

Вчера подробности за схемата, чието разплитане е започнало след жалба при премиера Борисов този януари, даде заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„Провежда се среща между строителя през още едно лице, където кметът казва, че него го няма в цялата схема... Хубаво си пие ракията с някои други хора, но не и с него. И от тука нататък почва да се развива по-така динамично ситуацията – провеждат се разговори с различни хора от общината, в различни формати. Това, което му се казва на него от различни лица (източник от общината, не директно от кмета), да му решат проблема срещу определено заплащане. Оттука пак, типично наша схема – сумата е 60 000 лв., за да може да  бъде одобрен проектът. И човекът разбира, че няма да си реализира проекта. След това се принуждава да си спасява инвестиционните намерения, попадайки при министър-председателя. И оттук вече се развиват наказателно-правните последици на този аспект“, разясни Иван Гешев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна