Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България бе "забелязана" от филмовия свят с лентата на Методи Андонов "Козият рог"

Eдинственият български филм, произвел огромно впечатление на световен екран и предизвикал интерес към българската история. Кинотворба, номинирана едновременно за участие и в Кан, и за "Оскар". Върхово постижение на киноизкуството ни - казват, че България бе "забелязана" от света чрез филма на Методи Андонов "Козият рог".

Методи Андонов е режисьорът, който ни остави 4 незабравими филма - "Бялата стая" /1968 г./, "Няма нищо по-хубаво от лошото време" /1971 г./, "Голямата скука" /1973 г. / и "Козият рог" /1972 г./ Роден е през 1932 г. в малкото радомирско село Калище. Професионалният му път, след завършването на някогашния ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", тръгва от Бургаския драматичен театър. Талантът му е забелязан, когато идва в София и поставя в Сатиричния театър "Суматоха" на Йордан Радичков. На голям зрителски интерес се радват и постановките му в Сатирата на "Чичовци" на Иван Вазов и "Ревизор" на Гогол. Новаторският му подход в театралната режисура - това е, което  събира публика и прави тези произведения да изглеждат по  съвременен начин.
Дълга е историята на филма Козият рог , историята между режисьора Методи Андонов и автора Николай Хайтов. Всъщност, първоначално разговорът се водел за екранизация на "Мъжки времена", и когато Хайтов вече бил почти готов със сценария, една вечер Методи Андонов му се обадил и му казал, че "окончателно се е убедил, че истинският сюжет за голям игрален филм е... "Козият рог".
Филмът е признат и за връх в операторското майсторство на Димо Коларов - операторът, който снима и четирите филма на Методи Андонов.
Премиерата е на 14 февруари 1972 г. Триумф у нас и интерес и в чужбина -  "Козият рог" е номиниран за участие на фестивала в Кан и за американските награди "Оскар". Нещо повече, той е избран за един от осемте чуждестранни филма, номинирани за "Оскар". При огромната конкуренция от световни киноленти на култовите режисьори от 70-те години на миналия век.

Но ........
За Кан го препъва дипломатическата атака на Турция, а за Оскарите - "нашенската дивотия", както казва веднъж покойният кинокритик Георги Стоянов-Бигор. Въпреки това филмът е купен от 62 държави.
От киноведска гледна точка Козият рог доказа, че в един филм може да се говори малко, и в същото време да се казва "всичко". За това допринася и талантът на актьорите - Антон Горчев и Катя Паскалева.
Методи Андонов избира без кастинг за ролите на насилниците четирима актьори, които въобще не изглеждат зловещи. Не загрозява с грим Тодор Колев, Климент Денчев, Марин Янев и Стефан Мавродиев. " Това е блестящ ход на добрия режисьор, защото иначе се получава като плакатна живопис, казва години по-късно Тодор Колев. Който, впрочем, присъства в надписите на филма като Тодор Адамов. Адама е неговият прякор от времето му на младеж в Шумен, а идеята е на режисьора. Методи Андонов събира част от студентите си за филма "Козият рог". На Милен Пенев поверява ролята на Овчаря, в който се влюбва  Мария- героинята на Катя Паскалева. Любовните им сцени под водопада, заснети черно-бяло от оператора Димо Коларов, са вечна класика в историята на киното ни.

Мария Нейкова е, която написа музиката за песента "Вървят ли двама". Първо измислила мелодията, а по-късно Богомил Гудев написал текста. За песента самата Мария Нейкова казва, че е като магия. И разрешава на всеки, който желае, да я изпълнява. Талантливата певица е родена на  през 1945 г. в Пловдив. Оцелява от горящия самолет, в който  загива една от най-добрите ѝ приятелки - Паша Христова. След трагедията самата Нейкова спира да празнува рождения си ден. Отива си от нашия свят през 2002 г.

Сякаш прокоба тегне над екипа, създал един от най-великите български филми. Пръв от този свят си тръгва режисьорът на лентата Методи Андонов -  2 години след създаването на "Козият рог" той умира на 12 април 1974 г. Спомняме си с любов и за Милен Пенев, Антон Горчев, Катя Паскалева, Тодор Колев, Климент Денчев, Лъчезар Стоянов, в памет и на автора Николай Хайтов.

Чуйте от звуковия файл откъси от филма

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна