Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат забрана за отглеждането на селскостопански животни в клетки

Над един милион граждани на Европейския съюз, сред които и над 15 000 българи, са подписали петиция до Европейската комисия, с която настояват отглеждането на селскостопански животни в клетки да бъде забранено и заменено със съвременни и по-хуманни методи на отглеждане. 

Петицията е част от Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, която стартира през есента на миналата година с подкрепата на над 170 неправителствени организации и обхваща всички страни от ЕС. За да бъде разгледано искането на забрана на клетъчното отглеждане на селскостопански животни, петицията трябва да събере минимум един милион валидни подписа.  У нас инициативата се подкрепя от три организации за защита на животните, най-голямата от които е „Четири лапи". 

За първи път в рамките на Европейския съюз гражданска инициатива за хуманно отношение към животните събира толкова масова подкрепа и организаторите се надяват след разглеждането ѝ от Европейската комисия, тя да доведе до промени, които ще гарантират не само по-добър живот за милиони селскостопански животни, но и по-добро качество на продуктите от животински произход. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени