Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли проблем със заплащането по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Държавен фонд "Земеделие"
Снимка: БГНЕС

Доставчици по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" настояват Държавен фонд "Земеделие" да им изплати значителни  суми за направени, но неплатени доставки. Фондът обясни забавянето с проверки, които прави заради опита на фирмите- доставчици да заобиколят правилата.

Милена Рашева и фирмата ѝ са одобрени за доставчици в 800 училища:

"Извършваме доставките като одобрени заявители по график. ДФЗ извършва необходимата административна проверка и, съгласно наредбата, е длъжен в период до 3 месеца да ни възстанови исканите разходи", казва тя, и допълва, че все още не е получила парите си за доставки от миналата година. Това води до неизплатени трудови възнаграждения на персонала, междуфирмена задлъжнялост, задължения към НАП и кредити към финансови институции.

Плащането е временно спряно заради проверка на дейността на фирмата на Рашева обясни за БНР Димитър Димитров директор на дирекция противодействие на измамите към фонд Земеделие. Според сигнал, постъпил в ДФЗ, не фирмата на Рашева е доставила храните, а други три:

"Фондът умишлено не забавя. Фондът извършва допълнителни проверки. Няма как да разплатим нещо, за което има сигнали за съмнение за евентуално извършена измама спрямо Фонда или спрямо Европейския съюз".

Рашева коментира, че фирмата ще трябва да потърси задълженията си от училищата, ако ДФЗ не ги изплати. Според ресорния зам.-министър Чавдар Маринов няма да се стигне дотам.

Повече можете да научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени