Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорските избори във Великотърновския университет влязоха в съда

Снимка: www.uni-vt.bg

Ректорските избори във Великотърновския университет, които се проведоха на 20 май, влязоха в съда. Същевременно на първото си заседание Академичният съвет избра новите петима заместник-ректори на вуза, а ректорът проф. Христо Бонджолов положи клетва. 

Двама участници в изборите за ректор и управителни органи на Великотърновския университет обжалват резултатите в Административния съд във Велико Търново. В последния възможен ден за това жалби депозираха проф. Мирослав Гълъбов, декан на Математическия факултет, който беше кандидат за ректор, и деканът на Факултета по изобразителни изкуства доц. Борис Желев, кандидат за председател на Общото събрание на университета. Те настояват да бъдат обявени за нищожни или отменени като недействителни решенията на Общото събрание, провело ректорските избори, заради сериозни законови нарушения по организирането на изборите. Настоява се и да се спре работата на Академичния съвет, чийто състав беше избран на 20 май. 

Въпреки жалбата ректорът проф. Христо Бонджолов днес положи клетва пред Съвета, а той гласува новите петима заместник-ректори на ВТУ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна