Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум за "чудодейната билка на Странджа" ще се проведе в Бургас

Информират местните как могат да развиват бизнес

| обновено на 05.06.19 в 07:28

Регионалният форум „Бизнес алтернативи в Странджа“ ще популяризира свойствата и възможностите за култивиране на странджанския чай.

Той започва днес от 10 ч., в сградата на Областната администрация.

Ще се представят най-новите научни открития за уникалния странджански (познат още като „кримски“) чай Sideritis syriaca и ще се обсъдят различни бизнес инициативи в Странджа за неговото култивиране, преработка и разпространение на продукти в различни форми на основата на доказаните му фармакологични свойства. Странджанският чай е вид с местна, национална и европейска значимост, затова във форума са поканени за участие различни заинтересовани страни – кметовете на общини и кметски наместници, Дирекцията на ПП „Странджа”, Югоизточното държавно горско предприятие - Сливен, РИОСВ Бургас, горските стопанства, областна дирекция „Земеделие”, екологични организации, Slow Food България, както и различни бизнеси.Ще присъстват хора с опит в култивирането на билката и потенциални бъдещи членовена сдружението на производителите на странджански чай, представители на други сродни организации от региона.

А сред основните послания от форума са да се мотивират заинтересованите в стремеж към оползотворяването на пустеещи земи в Странджа чрез стартиране на малък бизнес и възможностите за неговото насърчаване, гарантирайки по този начин възпроизводството на вида и опазването на естествените му находища. 

Селищата, които са с подходящи почви и терени за култивиране на странджанския чай са в Община Малко Търново (гр. Малко Търново и селата Близнак, Бръшлян, Бяла вода, Визица, Граматиково, Евренозово, Заберново, Звездец, Калово, Младежко, Сливарово и Стоилово;  Община Приморско (Ново Паничарево, Китен, Веселие); Община Созопол  (Вършило, Индже войвода, Крушевец);  Община Средец (Близнак, Богданово, Варовник, Граничар,Тракийци, Факия);   Община Царево (Българи, Кондолово и Кости).

Поради спецификата на съответните землища в изброените селища и различните морфологични особености на почвите им, изборът на пригодните за целта терени  за култивиране на растението се извършва съобразно изискванията на доказана и общо приета технология от потенциалните производители, които биха се обединили в сдружение за култивиране на билката. При доказано наличие на подходящи терени и в други селища, извън посочените, самото сдружение може да разшири този списък съобразно заявен интерес от потенциални производители.

Регистрацията за форума, на който модератор ще е Радостина Ценова от БФ „Биоразнообразие“, ще е между 10 и 10:30 ч. Той ще бъде открит официално от областният управител Вълчо Чолаков. Киро Проданов, член на Инициативния комитет и автор на книгата „Чудодейната билка от Странджа” ще представи целите на форума и възможностите за развитие на бизнес – инициативата. Как могат да бъдат опазените естествените находища и да се развие устойчив и природосъобразен бизнес – опит ще споделят инж. Румяна Цвяткова, директор на Дирекция на Природен парк "Странджа" и Радостина Ценова, Българска фондация "Биоразнообразие"

Инж. Иван Лишков, основател и управител на фирма "Тракия", ще представи и произведените екстракти в гранулатни форми на хранителни добавки (включително на основата на мановия мед) и на пакетиран чай. Георги Христов (управител на фирма „Полимекс” ЕООД) ще разясни подробности относно  производство на разсад за билката и създаване на биочайни плантации в региона в подкрепа на местните производители.

Дискусията продължава и след 12 ч. със   Здравко Сталев (Опитна станция по дъбовите гори - Бургас) относно възможностите за ползване на горски площи за култивиране на билката и насърчаване на желаещите да я произвежда; Манол Тодоров (Сдружение „Странджански манов мед”- за опита си по създаването на устойчив местен бизнес и подхода за придобиване на Защитено наименование за произход пред ЕК);   Десислава Димитрова (координатор на Slow Food България относно възможностите за получаване статут „Защитено наименование за произход“ от ЕК за култивирания странджански чай и работата с местните общности).

БНР-Бургас е медиен партньор на форума.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени