Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Търговската сделка със САЩ е от "екзистенциално значение"

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел описа бъдещото търговско споразумение между Европейския съюз и Съединените щати като сделка от "екзистенциално значение", заявявайки, че тя ще продължи да се опитва да постигне напредък, въпреки достойната за съжаление опозиция от страна на Франция.

"Ние имаме мандат за разговори със САЩ и мисля, че това е от "екзистенциална важност", заяви Меркел пред Федерацията на германските индустрии (BDI), съобщава Ройтерс.

Според нея Европейският съюз трябва да разреши текущите търговски въпроси със САЩ възможно най-скоро.

Говорейки в Деня на германската индустрия, Меркел също така критикува Франция, че се противопоставя на започването на търговски преговори между ЕС и САЩ

"Жалко е, че Франция гласува против този мандат, но може би трябва да свършим известна работа, за да убедим хората", посочи тя, добавяйки, че иска да продължи преговори за постигане на разумни решения, които да избегнат трудна фаза, в която се намира световната икономика.

През април ЕС одобри започването на търговски преговори със САЩ, след като държавите-членки на съюза гласуваха преобладаващо в подкрепа на предложението, като Франция беше единствената страна, която гласува против него. Еврокомисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом обаче заяви, че сега Съединените щати трябва да решат кога ще започнат преговорите и изрази притеснения, че Вашингтон все още не е готов да обсъжда намаляването на митническите тарифи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени