Eмисия новини
от 02.00 часа

За изкуството да лекуваш с уважение към болния

Неврохирургът Венелин Герганов: Всеки ден започвам от нулата

Преди година един от най-успешните ни лекари в чужбина започна да оперира и в България

Доц. Венелин Герганов
Снимка: Станислава Пирчева

„Светът вече не е еднопосочен. Посоките са и натам, и обратно. И на юг, и на север. В това динамично съвремие, което имаме, е нормално да има такъв поток, нормално е дори да идват други хора да работят в България. Българи да ходят да се утвърждават в чужбина, да събират опит, да се връщат след това в България да работят. Просто трябва да сме отворени, да създаваме условия за тези хора, да искат да го правят.“ Това каза при гостуването си в предаването „Нощен хоризонт“ неврохирургът доц. д-р Венелин Герганов година след като освен в Германия, започна да оперира и в България.
   

„Желанието ми беше да допринеса непосредствено за налагането и утвърждаването на едни нови стандарти в България“, сподели той. „Идеята, целта, желанието ни е българският пациент да получава невро-хирургична помощ на световно ниво и в България. Това се случва  и аз се радвам, че мога да допринеса за това. /…/ Да не отиват българи в чужбина по всякакъв повод за лечение, да остава този ресурс в България. Остава надеждата, че този ресурс ще бъде вложен в медицината.“

В момента Венелин Герганов  е главен лекар в INI - International Neuroscience Institute (Международния Институт по Невронауки) в Хановер, която определя като "бутикова болница", а от май 2018 започва да работи и оперира и в УМБАЛСМ „Пирогов“, през втората половина на всеки месец.

Неврохирургът е избрал тази област на медицината, защото „това е най-интересната част от медицината“ - заради директната възможност ежедневно да виждаш мозъка и да повлияваш на функциите му и да ги подобряваш.

„На практика докато получиш книжката за управление, образно казано, трябва да минат около 11 години, след като си завършил средното си образование. Това е една от причините по-малко хора да търсят такъв тип развитие – не само в България, но и по света.“

Доц. Венелин Герганов е един от най-успешните ни лекари в чужбина, завърнали се да работят и тук. Той е сред най-близките ученици и сътрудници на корифея на световната неврохирургия проф. Маджид Самии, когото нарича втория си голям учител и ментор в живота.

Медицината не е индивидуално занимание, и хирургията включително, вярва доц. Герганов, за когото на първо място стои респектът, уважението към пациента, „приемането му като наша най-висша ценност и цел.“

„От друга страна в личен план основният принцип е, че всеки ден трябва да си по-добър от предишния и не трябва да „лежиш“ на предишните си постижения. Като се събудиш сутрин, трябва да знаеш, че започваш пак от нулата. Това, че си постигнал успехи при предишните си операции и предишните си болни, не означава, че това е достатъчно за следващия болен.“

Доц. Венелин Герганов преподава в Медицинския университет в Хановер и Университета в Магдебург. Професор е към програмата "Клинични невронауки" на INI Хановер и Техеранския медицински университет. Гост-професор е във Федералния център по Неврохирургия в Новосибирск. Би искал да предаде на своите ученици отношението си към работата и упоритостта да поддържаш професионализма си.

Как се живее на различни места и между две държави? Венелин Герганов признава, че пътуването и смяната на обстановката и средата го зарежда, защото „все още има елемент на ентусиазъм“.

Един от големите проблеми за него е кризата на доверие от страна на българските граждани към родните лекари. „И един от начините да се излезе от нея е да се набляга на позитивите.“

Много от колегите са на много високо ниво, а достъпът до тях е много по-бърз, отколкото в западните страни, подчерта доц. Герганов. Той даде пример с Германия, където е ограничено правото на избор кой да те лекува и да те оперира, докато тук това е постижимо за почти всеки пациент в рамките на няколко дни и седмици.  

Д-р Герганов има световен принос с научните разработки и открития в областта на невроонкологията, приложението и анализа на нов оперативен досег с трудно доcтъпни  части на мозъка, интраоперативни изобразителни методи и ендоскопия.

Носител е на т.нар. Медицински Оскар. Член е на редакционната колегия и заместник-главен редактор на няколко авторитетни международни неврохирургични списания.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Още от

Ключова седмица за Брекзит

публикувано на 21.10.19 в 02:51