Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на промишлените поръчки в САЩ през април

През април новите поръчки за промишлено произведени стоки в САЩ се понижиха за втори от последните три месеца, а доставките спаднаха най-рязко от две години насам, което сякаш е поредно доказателство за слабостта в промишления сектор и за рисковете тази слабост да подкопае цялостния растеж на водещата световна икономика.

Новите промишлени поръчки се понижиха през април с 0,8% до 499,27 млрд. долара спрямо март, когато нараснаха с 1,3% (низходяща ревизия от скок с 1,9%), показват данни на Търговския департамент на САЩ, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за тяхно намаление с 0,9 на сто.

Поръчките за промишлено произведени стоки, без тези за транспортно оборудване, се повишиха за втори пореден месец с 0,3%, докато извън тези за отбраната се свиха с 0,9 на сто. Поръчките за транспортно оборудване спаднаха с 5,9% най-вече в резултат на драматично понижение с 25,2% на поръчките за пътнически самолети и на части за тях на фона на кризата със самолети на "Боинг" от модела 737 MAX.

Доставките на промишлени стоки пък спаднаха с 0,5%, отбелязвайки най-солидно понижение от април 2017-а година насам.

В същото време Търговският департамент остави неревизирани данните за поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, като през април те се понижиха с цели 2,1 на сто.

Данните за поръчките за промишлено произведени стоки без тези за отбраната и въздухоплаването се понижиха през април с 1,0% вместо с 0,9%. Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Намаляването на този тип поръчки през април сякаш е предпоставка за влошаване на бизнес инвестициите в следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени