Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градска експедиция в Пловдив - на голям и малък екран

Снимка: NG/ фотограф Кеворк Ванлян, Агитпроп

Първи епизод от продукцията на Нешънъл Джиографик  Explore Bulgaria: Plovdiv ще бъде представен на голям екран в Лъки, Дом на киното.  Събитието е част от  програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Новият сезон на локалната поредица следва рамката  на градска експедиция из един пълен с археологически, архитектурни, културни, съвременни и позабравени изненади град, избран за културна столица на Европа тази година. 

Петото издание на поредицата включва шест епизода, всеки от които разглежда различна тема.  

Популярният  журналист и блогър  Драгомир Симеонов влиза в ролята на водещ, а заедно с  него  преди  прожекцията на филма ще гостуват  представители на продукционния екип на  Агитпроп – Борис Мисирков, Георги Богданов, Мартичка Божилова.  

Телевизионната премиера на продукцията по National Geograpfic  е от 21.30 ч. Входът за предпремиерната среща в Пловдив  е свободен.

Познавам Пловдив от много отдавна. Баща ми е от Пловдив и познавам града в това му качество, в което си  го знаят и пловдивчани – нажежената Главна, айляка. Пловдивският дух е много особен, това е особено място и много красиво, заяви Драгомир Симеонов.

Но освен това трябваше да покажем  и някои скрити тайни, за които не си даваме сметка, въпреки че те са много близко до нас. Например това, как изглеждат тоалетните и баните в къщите в Стария град. По какъв начин е изглеждал Пловдив, преди да влезе в нашето учене на историята.  Какъв е бил градът в древността... това е най-старият жив град в Европа. Опитвахме се да представим града във времето и пространството, а не някой конкретен елемент.  

Имаме специален епизод за река Марица и нейното значение за града, заплахата от наводнение през реката.

Пловдив се вписва странно в картата на градовете в Европа. Той е цветен и няма истински еквивалент. Едновременно прилича на античен град от елинската епоха, естествено дългите години на османски център също  са дали своя отпечатък. Толкова цветен град трудно се сравнява, защото е самобитен и за рамките на България, и за рамките на цяла Европа.

Хълмовете на Пловдив дават усещане за възвишеност. 

Чуйте повече от звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!