Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Машева:

Няма предпоставки за политическо влияние при избора на кандидати за нов главен прокурор

Стратегията за детето е балансирана, посочи представителката на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

Даниела Машева - член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
Снимка: БГНЕС

Няма да има политическо влияние и няма предпоставка за такова при избора на кандидати за нов главен прокурор, заяви пред БНР Даниела Машева - член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя каза, че е време да се открие процедурата.

„Най-ранният момент, в който може да бъде открита процедурата, е 10 юли, а най-късният момент е 10 септември. Процедурата е достатъчно прозрачна и публична. Целият процес ще бъде на вниманието на всеки, който има интерес да се запознае. Кандидатурите ще бъдат обявени публично. Всички документи, които кандидатите ще представят, и техните концепции ще бъдат обявени на интернет страницата на ВСС. Те трябва да бъдат там не по-малко от 2 месеца“, каза тя.

Новият главен прокурор трябва да бъде професионалист с много високи професионални и нравствени качества, подчерта Машева.

Според нея стратегията за детето е балансирана:

„Всичко, свързано с информиране на децата за техните права, които те трябва да знаят и упражняват, не крие никакви опасности за това, че те биха използвали това като някакъв инструмент срещу техните родители. Стратегията за детето не съдържа такива компоненти. Мисля, че тя е достатъчно балансирана. Ще видим в какъв вариант отново ще бъде представена на обществото, но считам, че там няма превес на едни права над други“.

Днес в Съдебната палата ще се проведе симулативен наказателен процес с участие на ученици от 3 столични училища. Събитието е заключителна проява в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя си поставя за цел освен да формира правна грамотност и култура на учениците, но и да спомогне за повишаване степента на доверие в съдебната власт и за превенция на детската престъпност.

Проектът ще продължи и в бъдеще, посочи Машева. По думите ѝ идеята е програмата да обхваща не само ученици от 8-и до 12-и клас, но и да бъдат включени и по-малки деца. Тя отчете много добри резултати и висок интерес от страна на децата. Обхванали сме около 14 хил. ученици в цялата страна, добави още Даниела Машева.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна