Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четенето и мисленето

Доц. Васил Загоров в ефира на „Нашият ден“ с оптимизма на учените, които имат смелостта да говорят за книгите по образ и подобие

Доц. д-р Васил Загоров
Снимка: Мария Христова

В търсене на изход от патовата ситуация на шахматната дъска между т.нар. дигитално и аналогово поколение и анализите на учените, които се осмеляват да излязат от клишето и да оповестят някои неудобни истини, в „Нашият ден“ се насочваме към анализ на четенето, мисленето, книгите и подвързиите в началото на ХХІ век.

Доц. д-р Васил Загоров, ръководител на катедра „Библиотечни науки“ в Университета за библиотекознание и информационни технологии, дава своята гледна точка и доказва своята експертиза с уникално изследване, посветено на руската литература в България през периода 1918-1944 г.

Защо информационната грамотност става съществена част от образованието на бъдещите поколения? Коя е първата фалшива новина в историята на човечеството, свързана с Плиний Младши и какво е казал Сократ в полза на рушенето на клишетата за четенето в днешно време? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени