Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният сектор на САЩ генерира през май едва 27 хиляди нови работни места

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете изненадващо слабо разкриване на нови работни места през май от едва 27 000, докато осреднените очаквания на финансовите пазари за около 180 000. Това е най-слабият растеж на заетостта от март 2010-а година насам, след като само месец по-рано частният сектор в САЩ успя да генерира 271 000 нови работни места.

Днешните данни сякаш сигнализират за сериозно отслабване на американския трудов пазар в резултат на драматично съкращаване на персонал в малките компании (с наети до 50 работници) и са поредно доказателство за забавяне на водещата световна икономика.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са съкратили през май 52 000 работни места, средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец едва 11 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 68 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през май 71 000 работни места, докато в производствения сектор те са свили с цели 43 000, от които 3 000 по-малко заети в промишлените предприятия и 36 000 по-малко заети в строителството, показва последното проучване на ADP.

"След прекалено силния април, месец май отбеляза най-слаб растеж на заетостта от началото на икономическата експанзия след края на последната Голяма рецесия", посочи Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP. "Големите компании продължават да остават силни, тъй като са по-добре подготвени да се конкурират за все по-затегнатия трудов пазар", добави той.

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Растежът на работните места е по-сдържан. Недостигът на работна ръка възпрепятства растежа на заетостта, особено в малките предприятия, а съкращенията при търговията на дребно нарастват".

Коментирайки за телевизия CNBC днешните много слаби данни, Марк Занди посочи, че "икономиката отслабва, като растежът се забавя и при това много рязко". Той обаче не вярва, че негативното въздействието на водените от Вашингтон търговски войни вече е започнало да се проявява в данните за заетостта.

Проучването на компанията ADP е факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през май, като слабите данни могат да поставят под въпрос осреднените прогнози на финансовите пазари са за увеличаване с около 175 хиляди на новоразкритите неселскостопански работни места (след техен солиден растеж с 236 хил. през април) и за стабилизация на безработицата в априлското многогодишно дъно от 3,6 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени