Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският крал Фелипе VI започна консултации за правителство

Крал Фелипе VI с председателката на парламента Меритксел Батет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският крал Фелипе Шести започна двудневни консултации с лидерите на политическите партии в Испания. Това става около месец след неизлъчилите категоричен победител парламентарни избори, предаде ДПА.

Днес монархът се срещна с представители на по-малките партии в парламента, а утре вечер е планирано да разговаря с изпълняващия длъжността премиер на Испания Педро Санчес. Очаква се след това Испанската социалистическа работническа партия на Санчес да бъде натоварена със задачата да състави правителство.

На изборите в края на април ИСРП беше първа политическа сила, но при събраните от нея едва 28,8 процента от гласовете тя няма достатъчно депутати в парламента, за да образува мнозинство.

Очаква се Санчес да търси вариант на управляваща коалиция заедно с по-малките регионални партии, дори евентуално с участието на депутатите сепаратисти от Каталуния.

Санчес е начело на правителство на малцинството от юни миналата година, когато свали от власт управлението на консерватора Мариано Рахой след вот на недоверие. След като обаче в началото на тази година каталунските депутати отказаха да подкрепят предложения от Санчес бюджет, и.д. премиерът свика предсрочни парламентарни избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!