Eмисия новини
от 03.00 часа

Фандъкова призова да се кандидатства за безплатна подмяна на отоплителните инсталации с по-екологични

Снимка: БНР

Замърсяването на въздуха е водещата тема на тазгодишните събития, с които се отбелязва Световният ден на околната среда. В столицата денят беше отбелязан с концерт, съпътстван от викторина и изложение „Иновации за качество на въздуха“, на което български компании представиха своите иновативни решения за опазване на околната среда. Празничната програма събра десетки столичани в градинката пред Музея за история на София.

Кметът Йорданка Фандъкова маркира основните мерки за справяне с проблема с мръсния въздух и призова повече граждани да мислят за околната среда:

"Разделното събиране на отпадъците, оставянето на автомобилите в дните с най-голямо замърсяване и използването на обществения транспорт, използването на велосипеди или друг вид екологични превозни средства - всяко едно усилие е важно. Ето сега и включването на домакинствата в програмата за отопление с по-екологично гориво. Всяко едно усилие си струва, защото по този начин можем да запазим природата за нашите деца".

Кметът припомни, че крайният срок за подмяна на отоплителните инсталации изтича в средата на месеца. Столичната община ще предостави безплатно нови екологични начини за отопление на 1/3 от домакинствата, които все още се отопляват на твърдо битово гориво:

„Хората да се включват, защото все още не са достатъчно активни в тази програма. До края на май са подали заявления около 5 000 домакинства, а нашата възможност е за подмяна на отоплителните инсталации на около 20 000. До средата на юни е срокът за подаване на заявления“.

"Редом до твърдото гориво за отопление, транспортът е основен замърсител на въздуха в големите градове като София. Електрическите велосипеди и тротинетки, навлизащи отскоро на пазара, се превръщат в популярна алтернатива на автомобилите в градски условия", каза Галин Бонев - представител на фирма за производство на електрически велосипеди и тротинетки. С разширяването на велосипедната инфраструктура, карането ще става все по-приятно, категоричен е той.

Днес правителството одобри и Националната програма за подобряване на атмосферния въздух до 2024 година. Минути преди откриването на празничната програма в центъра на столицата, екоминистърът Нено Димов подчерта:

„По този начин, на практика, ще разполагат общините с един ресурс от порядъка на около 700 милиона за следващите 3-4 години – достатъчен ресурс, за да може да се решат в голяма степен проблемите със замърсяването на въздуха“.


Още от

Нови случаи на АЧС в Шуменска област

публикувано на 15.10.19 в 13:47