Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от МВФ: Разрешаването на търговските напрежения е непосредствен приоритет

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова в сряда лидерите на Г-20 да превърнат разрешаването на търговските напрежения в техен "непосредствен приоритет", предупреждавайки, че високите митнически тарифи могат значително да навредят на глобалния икономически растеж.

Тарифите между Китай и САЩ ще струват 455 млрд. долара през следващата година, подчерта г-жа Лагард, добавяйки, че комбинираното въздействие на подобен тип наказателни мерки може да намали световния растеж на БВП с 0,5% през 2020 година.

"Рискът е, че най-новите американско-китайски тарифи биха могли допълнително да намалят инвестициите, производителността и растежа. Току що предложените американски тарифи за Мексико също са повод за загриженост", отбеляза шефът на МВФ в своя блог, придружаващ глобалният икономически доклад на МВФ.

"Това е са самопричинени рани, които трябва да се избягват. Как? Чрез премахването на наскоро въведените търговски бариери и чрез избягването на допълнителни бариери под каквато и да е форма", заключи ръководителят на Фонда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени