Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев бе избран за заместник-председател на групата на ЕНП в Европарламента

| обновено на 05.06.19 в 18:43
Андрей Ковачев
Снимка: andrey-kovatchev.eu

Почти единодушно новата парламентарна група на Европейската народна партия (ЕНП) преизбра Манфред Вебер за свой председател. За германеца гласуваха 156 от присъстващите 160 депутата.

За един от заместник-председателите на групата беше избран българският депутат Андрей Ковачев.

"Благодаря на моите колеги за гласуваното доверие! Това е признание за активната роля на ГЕРБ в най-голямото европейско политическо семейство и за работата на цялата българска делегация в Групата на ЕНП. Благодарение на убедителната ни победа на европейските избори и твърдия проевропейски курс на правителството на премиера Бойко Борисов, гласът на България ще продължи да се чува силно в Европейския парламент. Успешното българско председателство на Съвета на ЕС и политическото лидерство на българския еврокомисар Мария Габриел по една важна тема като цифровата икономика показват, че ние сме фактор в европейската политика", заяви Ковачев.

Баварският политик Манфред Вебер е водещият кандидат на ЕНП за поста председател на Европейската комисия.

„За първи път в историята на ЕС представител на Европейския парламент, лидерът на най-голямото политическо семейство, може да стане председател на Европейската комисия“, подчерта преди гласуването в Брюксел Вебер.

ЕНП остава най-голямата парламентарна група в новоизбрания парламент, макар да претърпя значителни загуби. Европейските консерватори се нуждаят от подкрепата на най-малко още две парламентарни групи. Но това е само една от причините шансовете на Вебер за председател на Еврокомисията да са ограничени.

Наследникът на Жан-Клод Юнкер се избира и от европейските лидери - министър-председатели или президенти - и френският президент Еманюел Макрон недвусмислено заяви, че не подкрепя германския кандидат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна