Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Вълев: Има сериозен недостиг на лекарства, липсва национална лекарствена политика

Антон Вълев в студиото на „Преди всички“
Снимка: БНР

„Има сериозен недостиг на лекарства в страната. Причините са три. Едната е много старата система за ценообразуване у нас, което прави България неинтересен пазар за големите фирми и те се изтеглят. Затова през последните 5 години са дерегистрирани над 1600 лекарствени продукта. Заявлението реекспорт все още е законно и затова липсват скъпите животоспасяващи лекарства. Новото явление е във връзка с верификацията – не всички производители имат готовност да произведат нови опаковки с новите кодиращи маркировки. И към момента има липса на цели серии лекарства“. Това каза пред БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев по повод информация, че само за година от пазара ни са изчезнали 160 медикамента, сред които и животоспасяващи, а 450 лекарства са търсени на онлайн платформата за сигнализиране на недостиг.

„Ние нямаме министерство, което да обслужва сектора на лекарствоснабдяването. Целият сегмент е захвърлен. Всички изменения в законодателството са, за да се обслужат интересите на големите фирми – производители на лекарства, които са много склонни да заделят едни пари през фондации за избори. Няма грижа в аптеките да има лекарства, няма грижа да има фармацевти“, допълни Вълев в предаването „Преди всички“.

„Проблемът е толкова системен и дълбок, че спешни мерки не могат да се вземат. Спешно трябва да се вземат глобалните държавнически мерки. Ние нямаме национална лекарствена политика. Нямаме система, която да предвиди какво се случва в кризисен момент като този./.../ Лекарства продължават да изчезват. Гражданите трябва да протестират активно. Трябва да се смени глобално начинът на мислене. Трябва да се постави лекарствоснабдителната система в центъра. Да е ясно, че изпълнява държавни функции, а не търговски. Трябва да се забранят всякакви практики, които водят до изчезване на лекарства“.

Интервюто с Антон Вълев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени