Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенциите "Фич" и "Мудис" понижиха кредитния рейтинг и кредитната перспектива на Мексико

Две от водещите кредитни агенции "Фич" и "Мудис" намалиха суверенния кредитен рейтинг и кредитната перспектива на Мексико, цитирайки влошаващите се икономически перспективи на фона на ескалиращото в последно време търговско напрежение със САЩ.

Агенция "Фич" понижи мексиканския дългосрочен кредитен рейтинг до "ВВВ" от "ВВВ+", като в същото време ревизира до "стабилна" от "негативна" кредитната перспектива на страната.

Агенция "Мудис" пък потвърди суверенния кредитен рейтинг на Мексико на ниво "А3", но понижи кредитната перспектива от "стабилна" на "негативна".

Решенията идват в момента, когато американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе от 10-и юни мито от 5% върху целия мексикански внос, увеличавайки го ежемесечно, докато стигне до 25%, или докато Мексико не предприеме действия за спиране на незаконната имиграция в Съединените щати.

Опасността от митническа война със САЩ рискува да подкопае допълнително относително слабия растежа на мексиканската икономика. В тази връзка агенция "Фич" отбеляза, че петгодишният осреден БВП на Мексико нараства с 2,6%, което е доста под изисквания от агенцията растеж от 3,6%, за да може страната да притежава кредитен рейтинг на ниво "ВВВ".

Междувременно стана ясно, че Мексико и САЩ не са успели да постигнат споразумение по време на вчерашните разговори, въпреки че мексиканският външен министър Марсело Ебрард остава оптимист за резултата от преговорите, които ще продължат и в четвъртък.

Всичко това провокира ново понижение на мексиканското песо, като щатският долар отскочи от вчерашно дъно около 19,50 песо към 19,80 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна