Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Атанасов: Кандидатите за директори на БНР и БНТ да имат идеи за решаване на финансовия проблем

Снимка: БГНЕС

"Финансирането на обществените медии е голям проблем. Един генерален директор трябва да има идея как да се решават въпросите, а от СЕМ може да дойде подкрепата". Това заяви пред БНР Иво Атанасов от СЕМ.

„Генералният директор на БНР г-н Велев казва, че за пръв път тази година ще се формира дефицит в сметките на Националното радио. Надявам се при появяването му в качеството му на кандидат за нов мандат като генерален директор да има в себе си отговор на въпроса как да се преодолее този нововъзникващ дефицит. СЕМ като регулатор винаги сме подкрепяли идеи, които възникват от двете обществени медии по отношение на финансовите въпроси“, посочи Атанасов в интервю за предаването „12+3“. Подобно е положението и в БНТ:

„15 млн. просрочени задължения и 3 млн. текущи задължения са докладвани пред нас. Това поставя БНТ в много лошо финансово състояние. Новият генерален директор трябва да се опита първо да се справи с този проблем“.

Фонд „Радио и телевизия“ така и не задейства вече повече от 20 години, посочи Иво Атанасов и добави:

„Нито едно правителство не намери кураж да въведе радио- и телевизионна такса, която беше 0,6%. Финансирането пряко от държавния бюджет малко или повече се отразява върху независимостта на обществените медии. Парите, които постъпват по различните европейски програми, също са начин властта, която и да е тя, да влияе върху съдържанието, което произвеждат обществените медии, а и не само обществените“.

Според Атанасов свободата на словото в България не е достатъчна. За частните медии той каза: „Опитите на нови собственици да направят една или друга телевизия още по-близка до властта, отколкото е в момента, всичко това се отразява върху свободата на словото“.

Според експерта процесът на плурализъм в обществените медии не се управлява, а се разчита на това, че журналистите са достатъчно грамотни и балансирани. Винаги искам гаранции от генералните директори, че ще работят по реализацията на плурализма, отбеляза Иво Атанасов.

Атанасов, чийто мандат в СЕМ изтича през юли, посочи, че с позициите си е доказал, че се съобразява единствено със закона:

„През тези 6 години доказах, че не се влияя от партийни позиции, влияния и натиск. …Когато човек иска да спазва принципи, той не може да бъде одобряван от всички“.

Парламентарната комисия по култура и медии започва обсъждане на правилата за предлагане на кандидати за член на СЕМ от квотата на Народното събрание, както и процедурата за избор. През юли изтича мандатът на Иво Атанасов, който е член на медийния регулатор от парламентарната квота. Той е част от техническите комисии в СЕМ, които в момента проверяват документите на кандидатите за генерални директори на БНР и БНТ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени