Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специална статуетка – Мария Петрова в равновесие, за турнир, носещ нейното име

420 гимнастички са заявили участие в шестото издание на международния турнир по художествена гимнастика „Тракия къп“  и за приз „Мария Петрова“. Състезанието ще се проведе от 7 до 9 юни в Пловдив.

„Доста клубове откликват, както от България, така и от чужбина. Вече имаме постоянни мога да ги нарека приятели – Израел, Украйна, Франция, Полша, Сърбия, Гърция. Тази година около 420 гимнастички ще участват и то като се има предвид, че в България по същото време ще се проведат още два турнира“, съобщи за БНР Ирина Чернева – главен треньор в клуба организатор „Тракия“.

Снимка

Призът, носещ името на трикратната световна шампионка Мария Петрова ще бъде връчен на победителките в международния турнир при девойките старша възраст и при жените.

„Призът е специално изработена статуетка от художник – скулптор. Представлява гимнастичка в една от позите на Мария Петрова – в равновесие“, разказа Ирина Чернева и допълни:

„В момента към художествената гимнастика у нас има много голям интерес. Това се дължи на успехите в последните години. Наложихме се не само при ансамблите, но и в индивидуалното, където вече имаме медали. А това много помага.

Ние имаме около 200 състезателки, като 93 от тях са картотекирани. За сега имаме зала, която е ниска за високо спортно майсторство, но все пак сме самостоятелни. Но….залата предстой да бъде съборена догодина, защото се намира на стадион „Пловдив“, а той ще претърпи реконструкция. Тогава обаче ще му мислим какво ще правим“, завърши наставничката.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени