Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Електроенергията от "Белене" ще бъде два пъти по-скъпа

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Големият проблем е как българските политици се обединяват единствено около ужасно корупционни и силно невъзможни за изграждане от българската администрация и българските държавни фирми проекти“. Това коментира пред БНР Руслан Стефанов – старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, относно проекта „Белене“. По думите му, всички изчисления показват, че до 2050 г. България няма да има нужда от втора ядрена централа и повече ядрени блокове.

„Когато някой говори за такава ядрена централа, трябва да е наясно, че обрича други български енергийни мощности на закриване, и второ – обрича държавата и НЕК на загуби на милиарди средства. …Можем да бъдем сигурни, че при подписването на какъвто и да било договор нашите дългове ще нараснат с минимум 1 млрд.“, коментира Стефанов в интервю за предаването „Нещо повече“.

„Всеки инвеститор, който вижда, че една държава може по толкова глупав начин да продължава упорито да се опитва да даде пари на този и онзи, всеки би се зарадвал на такива подаръци. Не бих се учудил, ако намерим инвеститори“, отбеляза анализаторът. Според анализатора разходите по „Белене“ са такива, че електроенергията от централата ще бъде на ниво два пъти над сегашните.

„Големият проблем на ядрената енергия е, че там нямаш право дори на първа грешка от гледна точка на ядрена сигурност. От тази гледна точка бих бил сериозно притеснен, да строиш такива ядрени съоръжения, още повече две, на собствена територия, особено когато страната ти е сравнително малка“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!