Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: Разговорът в ЕС не е за имена, а за политики, които ще се провеждат

Илхан Кючюк
Снимка: Сайт на ЕП в България

"Разговорът не е за имена, а за политики, които ще се провеждат", така Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ/ДПС, коментира пред БНР започващите обсъждания за избор на ключовите фигури, които ще оглавят европейските институции - Европейската комисия, Европейския съвет, Европейската централна банка, както и поста на външен министър на ЕС. Той коментира в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт", че преговорите са много интензивни и посочи, че от АЛДЕ имат червени линии, които няма да прекрачват:

"Имаме интерес да има общ механизъм за контрол на миграционните процеси. Върховенството на закона и демокрацията и човешките права и свободи също е от изключително значение за България, защото по този начин ще отпадне мониторинговият механизъм спрямо България и Румъния и няма да има аргумент да не бъдем в Шенгенското пространство".

По думите му Европейският парламент има нужда от стабилно мнозинство, създадено на база ценностни политически сили: "Ние, от АЛДЕ, определяме Европейската народна партия и социалистите и демократите в ЕП като такива. ... Нашият апел ще бъде да се състави стабилно мнозинство, което да работи за устойчиво и ефективно законодателство, защото от миналия ЕП има около 250 законодателни акта, с които трябва да се занимае настоящият. Това е заради мнозинствата, защото, когато нямаш разбиране по общи ценности, не можеш да имаш и консенсусно законодателство".

Според него европейските граждани са дали сигнал за необходимост от реформи и ново лидерство в ЕС. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Илхан Кючюк можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна