Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Lichtung, пухени завивки и съвършени тайни гласове

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Lichtung е немското название на онова малко светло петно, което слънчевите лъчи, пробиващи гъста гора, оставят върху тревата. Lichtung е ключова дума и основно понятие в Епизод 3 на сериала Берлин, майсторско документално творение от аналоговите времена, което разказва една невероятна история с гласове, които имат своя собствена невероятна история и умеят да разказват истории. 

With a lot of emotion/… С много емоция, Йоханес Систерманс.

Tenderness…. /… С нежност,  единият от двамата автори.

От гледна точка на сюжета, можем да кажем, че това е една документална продукция за края на радиодрамата. Времето е 1997. Мястото е Берлин, свещеният храм на радиодрамата и медиите, основан през 1987 г. от Съвета на Европа и Европейската Културна Фондация, а сега вече радващ се на подкрепата на 30 партньори като Европейския парламент и EBU, кметството на Берлин и десетки радио и телевизионни компании от Холандия, Дания, Полша, Швеция, Белгия, Финландия, Русия, Чехия и т.н. Разговорът за края на изкуството, което по-добре от всички останали разказва истории и развива лабораторно всички форми на радиото, е сам по себе си сложна история.

Въпреки някои дребни недостатъци на аналоговия запис на терен и аналоговия монтаж, тази история е необикновено живописно аудио, в което Пиенето на чай, съзерцанието на Lichtung и Звуковият дневник на Грета Скот ще ви отведат към забравения модел радио… With a lot of emotion…Tenderness


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна