Eмисия новини
от 03.00 часа

"Осинови ме" - за нуждата от адекватни грижи за домашните любимци


Организацията за защита на животните “Четири лапи“ стартира мащабна кампания за осиновяване на бездомни животни и за популяризиране на отговорното отношение към домашните кучета и котки. Инциативата е под надслов „Осинови ме“ и цели отново да ни напомни, че домашните любимци се нуждаят от адекватна грижа. Началото ще бъде поставено тази неделя от 18.00 ч. в лятното кино в парка пред НДК с поредната „Пощенска кутия за приказки“ чрез вдъхновяващи истории "за хора и животни".
 
Кампанията цели да стимулира осиновяването на бездомни кучета и котки, но и да ни напомни, че трябва да се отнасяме отговорно към домашните ни любимци, посочи пред Радио София Явор Гечев, ръководител отдел "Комуникации" за България на организацията "Четири лапи":

Снимка: Четири лапиОсиновяването наистина е един много хубав акт на съпричастност, на състрадание, а и на отговорно отношение към проблема с бездомните животни, но човек, когато осиновява животни, въобще когато си взима домашен любимец, трябва да е наясно, че това животинче изисква страшно много грижи. А липсата на адекватни грижи, липсата на разбиране за нуждата от тези грижи, води до там, че много от тези домашни любимци или техните поколения се озовават на улицата. И оттам идва целият проблем с бездомните животни. 

Участниците в "Пощенската кутия за приказки" - актьори, журналисти, поети и общественици, ще споделят трогателни, истински и измислени истории за хора и животни. На откриването на кампанията ще бъдат представени и някои от героите й - спасените от „Четири лапи“ кучета, които чакат да намерят своя стопанин.

По официални данни на Агенция по безопасност на храните, в България има около 25 000 бездомни кучета, но според "Четири лапи" броят им е по-голям. В големите градове от организацията отчитат сериозно намаление на бездомните животни и по-отговорното отношение на обществото. В столицата от 11 400 бездомни кучета през 2007 г. броят им вече е намалял на 3589.

Инициативата „Осинови ме“ ще продължи до края на годината с фотоизложби, конкурси за разкази с истории на осиновени животни и информационни филми.

Още от