Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на индустриалното производство и на износа на Германия през април

Германското индустриално производство и немският износ се понижиха изненадващо силно през април, показват данни на федералната статистика Destatis, които само подчертават уязвимостта на водещата европейска икономика от ескалиращото търговско напрежение в световен план и от продължаващата несигурност около процеса на Брекзит.

Индустриалното производство се сви през април с 1,9% спрямо март, когато нарасна с 0,5%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно понижение с 0,5 на сто. Това представлява най-солиден производствен спад от август 2015-а година насам.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се понижи с цели 2,5% след повишение с 0,4% месец по-рано, като производството на потребителски стоки се сви с 0,8%, а енергийното производство - с 1,1 на сто.

В същото време строителството се увеличи с 0,8% спрямо март, а производството на капиталови стоки (на средства за производство) се срина с 3,3 на сто.

На годишна база индустриалното производство на Германия се сви през април с 1,8% след понижение с 0,9% през март и при очакванията на финансовите пазари за по-сдържано понижение с 0,4 на сто.

"Входящите поръчки в производствения сектор са отслабени от началото на годината и бизнес климатът продължава да се влошава", отбеляза германското икономическо министерство, коментирайки днешните слаби данни. От друга страна, строителната индустрия отчита силен ръст от началото на годината и все още преживява истински бум, добави министерството.

Федералната статистка представи и доста слаби данни за германския внос и износ през четвъртия месец на годината.

Общият износ на стоките, произведени в Германия, се понижи през април с цели 3,7% до 109,7 млрд. евро спрямо март, когато нарасна с 1,6% и при прогноза за понижение с 0,9%, докато вносът се повиши се сви с 1,3% до 91,7 млрд. евро след повишение с 0,6% през предходния месец и при очаквания за понижение с 0,2 н сто.

Рязкото намаляване на износа при по-сдържан спад на вноса допринесе за свиване на търговския излишък на Германия на сезонно-коригирана база до 17,00 млрд. евро през април от 22,7 млрд. евро през март.

Търговският баланс на некоригирана база през април е на излишък от 17,9 млрд. евро спрямо излишък за 20,4 млрд. евро година по-рано, като износът спрямо април 2018-а година се понижи с 0,5% при нарастване на вноса с 2,1 на сто.

Днешните данни на Destatis сякаш потвърждава, че германската индустрия и износ са силно зависими от слабостта на глобалната търговия в резултат на ескалиращите търговски напрежения и от продължаващата несигурност относно процеса по излизане на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит с или без сделка).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна