Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6-ти световен конгрес на информационните агенции

Максим Минчев
Снимка: БТА

От 13 до 15 юни в София ще се проведе 6-тият световен конгрес на информационните агенции. Повече за неговата подготовка и цели научихме от Максим Минчев, ген. директор на БТА, който гостува в студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР. „Това е събитие от световно значение.“ – категоричен е Максим Минчев. На него ще присъстват представители от над 100 държави и над 120 медии. Фокусирано е голямо медийно внимание и България ще влезе в много новини. Конгресът е организиран от международно управително тяло – Световен съвет на агенциите, в което влизат представители на най-големите агенции, такива като Ройтерс, Асошиейтед прес, Таймс, ТАСС, Франс прес, Синхуа и др.

Основната тема на конгреса е „Бъдещето на новините“. Тя е свързана с огромните структурни и технологични промени в медиите – интернет, социалните мрежи, изкуствения интелект, за много от които още няма ясни отговори. „Те застрашават съществуването на самата журналистическа професия“ допълни директорът на БТА. „Днес всеки човек става репортер и предава от мястото на събитието с телефона си“, илюстрира водещата Ива Дойчинова типичната ситуация в днешното медийно пространство.

Максим Минчев наблегна също на хаоса и липсата на регламентация в медийното пространство, като изрази личната си позиция, че неограниченото разпространяване на предоставената от медиите информация и още повече свободното ѝ интерпретиране не са в реда на нещата. Те водели до появата на фалшивите новини… Вероятно има и други мнения.

Чуйте интересния разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна