Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дарина Григорова: Животът на българо-руските отношения е на системи

Дарина Григорова
Снимка: БГНЕС

Животът на българо-руските отношения се поддържа на системи. Такова мнение изказа в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ проф. д-р Дарина Григорова.

„Животът на отношенията ни се поддържа на системи, с минимални функции. Това пак е добре, защото прекъснат ли се отношенията, много трудно ще се възстановят. Лавров си каза в интервю, че разчитат на ЕК, т.е. те са наясно, че нашият суверенитет е с ограничени възможности. От друга страна президентът достойно представя България, обаче неговата гледна точка за икономическото сътрудничество с Русия е противоположна на парламента и на водещата партия и правителството, т.е. той няма лостовете за реализация на стратегическите проекти“, коментира тя.

Проф. Григорова очаква сериозните срещи на Международния икономически форум в Санкт Петербург да са между Русия и Китай. Според нея с недалновидната си политика САЩ тласкат Русия към Китай. По думите ѝ това не е добре нито за Европа, нито за Русия.

Тази вечер проф. д-р Дарина Григорова ще изнесе лекция на тема „Русский мир – доктрина, философия, мир“:

„Русский мир“ вече не е външнополитическа доктрина, не е идеология, която може да се нарече своеобразен панрусизъм, какъвто е опитът за съвременната нишка във външната политика на Русия към Балканите и Европа, най-вече, а това е духовното пространство на православна Русия, което тръгва от Киевска Рус. Киев е много важен за Русия, не толкова Крим. Това понятие „Русский мир“, тази цивилизационна идентичност, както я разпознават и руският патриарх, и Владимир Путин, обхваща от 988 г., т.е. вече повече от 1000 години, всички принадлежащи към руското православие, които в момента са украинци, беларуси и руснаци. Тук има и исторически граници, и пространство, което не може да се изобрази политически, защото става дума за религиозна идентичност. Много са пластовете. „Русский мир“ е реакция и на идеологията на паневропеизма“.

Цялото интервю с проф. Дарина Григорова чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна