Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Приятнострашно" пак на МТФ днес, а на 28 юни очакваме

Снежина Петрова с театрална премиера ("Медея") в Пловдив, а Стефан Вълдобрев - с филмова - във Варна

Двайсет и седмият театрален фестивал „Варненско лято“ продължава до 11 юни, но в последния ден, когато Радиоприемница излъчва от мястото на събитието, се срещаме с двама любимци на публиката - Снежина Петрова и Стефан Вълдобрев. Довечера двамата излизат в „Приятнострашно“ от Яна Борисова, нашумялата пиеса, която Галин Стоев постави в Театър 199 и има повече от 150 представления.

Друг актьор от спектакъла - Владимир Пенев от снощи е почетен гражданин на морската ни столица.

„Представлението е много живо и това се дължи на режисурата на Галин - обясни дългия живот на пиесата Снежина Петрова. - В екипа се получи химия (играят още Радена Вълканова и Вежен Велчовски). А и това е една българска драматургия - толкова богата на смисли, адекватна, съвременна, хем философска, хем с чувство за хумор...
Познавам хора, които са идвали да гледат спектакъла по 5-6 пъти. Дълголетието се дължи и на тях.“

Стефан Вълдобрев, Владо Пенев и Снижена Петрова в „Приятнострашно“„Всяко от тези 150 представления е различно - допълни Стефан Вълдобрев. – Уж текстът е един и същ, сцените са фиксирани, а не си приличат. Ако изгледате превъплъщенията на Снежина, ще се получи учебник по актьорско майсторство. Нищо не е… застопорено.“

„Приятнострашно“ се играе днес от 17:30 ч. на Сцена филиал в Драматичния театър в морската ни столица.

Вълдобрев призна колко много обича Варненския фестивал и е присъствал почти на всички издания.
След миналото лято, когато идвахме 11 пъти и имахме едни от най-смислените срещи (и музикални), тази година отново предстоят изяви пред варненска публика – началото е на 20 юни (с „Обичайните заподозрени“), по-сетне - на 28 юни, е филмовата премиера на документалния Лятото на „Обичайните заподозрени“ – смешен и приятен, с най-хубавите моменти от турнето през 2018-а.
По-натам пък ще се захване по-сериозно с идеята за мюзикъл по негови песни (през септември)...

Снежина Петрова разказа за последния си проект, в който е потънала в темата, както никога досега. Спектакълът „Медея“ ще има премиера на 28 юни в Античния театър в Пловдив.

Театралният и социален проект "Медея" беше предшестван с фотоизложба през април в Софийската градска художествена галерия - Снежина Петрова позира като чудовищната Медея, а Владо Пенев като владетеля Креонт, колегите им Койна Русева, Станка Калчева, Петър Дочев, Ася Иванова, Ивайло Драгиев и Георги Гоцин също бяха персонажи от древногръцката митология.

В едноименното театрално представление на режисьора Десислава Шпатова, освен известните актьори, участват и деца от различните етнически общности в града под тепетата и студенти от НБУ.

Чуйте целия разговор на Катя Василева със Снежина Петрова и Стефан Вълдобрев.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна