Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврозоната – първа класа или нестабилен съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Каквото и да говорим за еврозоната, то е положително, но с усещането, че сме закъснели с едно десетилетие. Закъсняваме и по-добре е да стигнем докрай, отколкото да приказваме и още 10 години доникъде да не стигнем“. Това каза пред БНР Николай Василев, бивш министър и вицепремиер, финансист и икономист:

„Днес няма нито една политическа сила или сериозна социална група хора, които да искат да излезем от Европейския съюз. Всички виждат, че е много по-добре за България да е част от ЕС. Същото е и с еврозоната. Еврозоната в момента се възприема като по-висшата форма на ЕС, това е първа класа на първа класа“, допълни Василев.

„В еврозоната е пълно с държави, които изобщо не отговарят на изискванията ѝ – като Италия и Гърция. Няма „добър“ критерий, който да обединява тези държави. Еврото само по себе си е един политически проект, който има малко икономическа идея, малко рацио и много политически интереси. Няма първа, втора класа. Има такива, които са направили грешката да влязат в еврозоната и в момента си понасят последствията. 

Еврозоната е нещо нестабилно“, подчерта Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) в предаването „Хоризонт до обед“.

„Ако влезем в еврозоната, ще се откажем от стабилността, която имаме. Много се хвалим с фискалната си стабилност, с това, че нямаме голям дълг, че имаме огромни излишъци в бюджета. Валутният борд дава котвата, която дава възможност да имаме тази изключително консервативна и добра фискална политика. Ако влезем в еврозоната, това нещо ще изчезне и ще се отхлаби каишът около българските политици. И може да попаднем в ситуация, в която еврозоната се разпада, ако Италия прекрати членството си, например. Може да изпаднем в ситуация, в която няма да имаме резервна валута като германската марка, няма да имаме валутен борд и на практика все едно да попаднем в ситуация, а може и дори по-лоша, от 1997 година“, допълни Панчев.

По думите на Николай Василев има проблем, защото, когато си извън зоната, българският финансов сектор попада много далеч от ЕС:

„Все едно България е член на ЕС, но няма нито една компания, която да лети до София, това означава финансовият сектор да не е свързан със Западна Европа. Той прилича по-скоро на Африка“.

Според Василев приоритет е удобството в разплащането, което създава единната валута и за туристите, и за бизнеса, освен това да си в еврозоната е въпрос на имидж, авторитет и престиж.

Според Панчев обаче имиджът на еврозоната не е добър:

„Италия например няма никъде имидж на стабилна и добре развиваща се страна. Защото или си страна, която по някакъв критерий има добър имидж, или си страна, която няма добър имидж. Еврозоната създава стимули за страните – и за бюджета им, и за оперирането на банковия им сектор, които водят към ситуация, при която имиджът е по-лош“.

Интервюто с Николай Василев и със Стоян Панчев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна