Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платоновият мит за пещерата, побран в „Миша дупка“

Снимка: noblink.bg

„Миша дупка“, новият късометражен филм на онлайн платформата за българско късо кино No Blink, вчера официално беше представен на зрителите. Режисьор и сценарист на филма е Георги Светломиров, един от съоснователите на No Blink.

Третият му късометражен филм разказва историята на странник, откъснал се от света. Ограничил достъпа си до информация, той изпитва панически страх от обществото и превръща дома си в затворена екосистема, която му позволява да оцелее с години. Външният свят обаче винаги успява да се промъкне, дори и в „Миша дупка“. Срещата на отшелника с доброто, в лицето на съседското момиче, променя обстоятелствата. Главните роли във филма са поверени на Тосен Рамар и Полина Недкова.

Самият сюжет е вдъхновен от мита за пещерата – откъс от „Държавата“ на Платон. Написано преди повече от 2000 години, произведението засяга теза, актуална и до днес. А именно – ограничената „порция“ от света, с която се сблъсква човек през живота си, сформира мнението му за живота и света като цяло.
В „Какво се случва“ режисьорът и сценарист на филма Георги Светломиров разказа защо е избирал да покаже тази „порция“ от света точно по този начин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна