Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ удължават до 15 юни срока за въвеждане на 25% мита върху китайски стоки

Официалните американски власти предоставят на китайските износители още две седмици, за да доставят техните продукти в Съединените щати, преди да бъдат увеличени от 10% на 25% тарифите върху вноса на тези стоки, съобщи правителството на САЩ в петък.

Търговският представител на Съединените щати заяви, че удължава срока от 1 юни до 15 юни за някои китайски продукти, внасяни в САЩ, без тези стоки да подлежат на допълнителни мита от 25%, като те ще продължават да бъдат обмитявания с 10 на сто.

Трябва обаче да се има предвид, че това решение е валидно само за стоките, които са напуснали Китай в посока САЩ до 10 май, когато беше официално обявено вдигането на митата от 10% на 25% за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара.

Междувременно китайският президент Си Цзинпин посочи по време на Икономическия форум в Санкт Петербург, Русия, че "ние трябва да намерим решение със САЩ относно търговската война въпреки съществуващите разногласия". Той отново подчерта, че не трябва да се прибягва до едностранни подходи и протекционизъм.

Си Цзинпин отбеляза, че счита своя американски колега Доналд Тръмп за "приятел" и че САЩ не се стремят да прекъснат връзките си с Китай въпреки продължаващото напрежение в търговията, допълвайки, че има големи инвестиции, свързващи двете страни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна