Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолог: Социалдемократите няма да участват в следващото германско правителство

| обновено на 08.06.19 в 10:23
Ангела Меркел с лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Политическата нестабилност на Германия има пряко отражение върху функционирането на Европейския съюз. А в Берлин отново се заговори за края на правителството. Резултатът на евроизборите на двете управляващи партии - на консерваторите от ХДС/ХСС и на Социалдемократическата партия - недвусмислено показаха, че доверието в тях се е изчерпало. Християндемократите на канцлера Ангела Меркел загубиха седем процента от избирателите си, а социалдемократите катастрофираха с единайсет процента по-ниска подкрепа и бяха изместени от традиционното второ място в Германия. Така двете традиционни партии ги застигна въпросът от есента на 2017 г., когато Германия избра сегашния Бундестаг. Интервю на Весела Владкова с Айке-Кристиан Хорних от университета в Дармщадт.

- Докога ще управляват в коалицията, която създадоха като губещи?

- О, това е трудно да се каже. Толкова много неща са неизвестни! И двете партии от голямата коалиция са губещите от евровота и в момента излъчват всичко друго, но не и стабилност. В същото време канцлерът Меркел е категорична, че иска да довърши мандата си до 2021 г. Така че нищо не е ясно.

- Проф. Хорних, правителството в Берлин не бива да пада, защото Европейският съюз в момента изпитва силна нужда от стабилна Германия. За това намекна канцлерът Ангела Меркел след изборния ден, и наследничката й на лидерския пост в ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Така ли е?

- Това е важен аспект.  В Християндемократическия съюз нещата са много объркващи. От една страна е ясно, че Ангела Меркел иска да е канцлер до 2021 г. Наследничката ѝ в партията Анегрет Крамп-Каренбауер обаче е като с вързани ръце, защото не може през главата на канцлера да задава тона в политиката. В същото време Меркел се отдръпна от вътрешната политика и така двете взаимно се блокират. Тази несигурност наистина е проблем за Европа, защото на фона на дискусиите от отминалите европейски избори за бъдещето на ЕС Германия е блокирана и така блокира големите политически решения в Европа.

- За социалдемократите това като че ли в момента това е от второстепенно значене. По всичко личи, че рано или късно ще напуснат правителството.

- Така изглежда, да. В момента сякаш всички са заели изчаквателни позиции. Ако в скоро време се проведат предсрочни парламентарни избори, Социалдемократическата партия ще катастрофира. 13 процента би бил един не лош резултат. Но аз предвиждам още по-слабо представяне. Така че социалдемократите може би ще предпочетат да избутат някак мандата до края с надежда да се стабилизират.

В Социалдемократическата партия обаче има много силни противници на голямата коалиция. Но напускането на правителството няма да реши проблема. А той е голям както по отношение на лидера - в партията няма изявен лидер, така и по отношение на идеологията. Каква политика иска да наложи Социалдемократическата партия? На социалната политика ли иска да заложи или иска да се опита да остане в политическия център? Тези въпроси са далеч по-важните, но и по-тежките за решаване, от проблема с липсата на изявен лидер.

- До началото на седмицата лидер беше харизматичната Андреа Налес, която преди година и три месеца, с цената на упорита работа, успя да убеди партията си отново да влезе в голямата коалиция. Тогава социалдемократите вече изпитваха нуждата от обновление. В началото на 2018 г., след мъчителни неуспешни преговори за съставяне на кабинет, Налес заяви на ключовия партиен конгрес, че ще обнови партията във властта. Всички политически наблюдатели тогава сбръчкаха нос и се чудеха, как ще стане това. След по-малко от година и половина и няколко катастрофални за социалдемократите вота Андреа Налес подаде оставка и се оттегли от политиката. Вероятно разбрала, че на власт партията не може да се обнови.

- Обновлението на социалдемократите в опозиция също е съмнително. Очевидно социалдемократите са изразител на интересите на една променила се социална прослойка. Вече всички се борят за социална справедливост, това отдавна не е запазената марка на социалдемократите.

- Социалното развитие на германското общество не подсказва възраждане на Социалдемократическата партия. Както показаха европейските избори, на политическия небосклон изгря нова звезда - Зелените. Има известни паралели между революционно настроеното поколение през 68-ма и днес. Тогава младите хора масово ставаха членове на леви партии, защото искаха да спасят света. Сега е същото, само че спасението на света според тях е в ръцете на Зелените.

- Зелените са потенциален участник в управленския формат, придобил гражданственост под името „Ямайка“ - коалиция между ХДС, традиционно изобразявани в черно, либерали с партиен цвят жълто и Зелените. Възможно ли е подновяване на преговорите за кабинет „Ямайка“, проф. Хорних?

Не вярвам. Според мен нова управляваща коалиция ще бъде създадена след избори. Тя вероятно ще е „Ямайка“. Но без произвеждането на избори преговори в този формат Зелените не биха допуснали. При следващите парламентарни избори Зелените ще постигнат двойно по-добър резултат в сравнение с 2017 г. Те вече дадоха да се разбере, че не искат да бъдат смятани за резервен играч, който да замести социалдемократите. Зелените ще настояват за предсрочни избори. Може би не толкова яростно, както крайната десница и Левицата, но при подкрепата, която имат, поведението им е логично.

- В края на 2017 г. след изборите за Бундестаг либералите напуснаха преговорите за коалиция „Ямайка“, защото не успяха да се наложат. Амбициозният им лидер Кристиян Линднер обаче не извади политическите дивиденти, на които се надяваше. Дали сега би склонил на преговори, проф. Хорних?

- Те платиха своята политическа цена. Това е видно от резултатите както в регионалните избори, така и на отминалите евроизбори. Либералите не постигнаха целите си. Когато лидерът им Кристиан Линднер прекрати коалиционните преговори, много хора не можаха да му го простят. Така че сега това едва ли ще се повтори.

- А колко важни за пренареждането на пъзела в Берлин са регионалните избори, което предстоят през есента в източна Германия?

- О, много! На първо място все още стои въпросът, разделена ли е партийната система между западните и източните провинции? Както видяхме на европейските избори, в две големи източни провинции крайнодясната „Алтернатива за Германия“ стана първа политическа сила. На предстоящите регионални избори тя ще затвърди позициите си, т.е. „Алтернатива за Германия“ не е някаква еднодневка, която от само себе си ще изчезне.

За партиите от голямата коалиция в Берлин тези избори ще са катастрофални. Социалдемократите вероятно ще загубят още повече подкрепа, защото така или иначе нямат особено силно влияние в източните провинции, а и не успяха да намерят правилния подход към хората там. А християндемократите на канцлера Меркел ще се борят за първото място с крайната десница.

Тече процес на промяна и в двете партии от управляващата коалиция. Ако не искат напълно да изчезнат трябва да се обновят, да намерят себе си. Християндемократите губят в големите градове и все още не са намерили отговор на въпроса, защо? Към това се прибавя и неизясненото лидерство и в двете партии. Така че натискът върху голямата коалиция в Берлин расте и все по-често ще се чува въпросът, това ли е правилният модел на управление?

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени