Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган кумува на сватбата на Месут Йозил и Амине Гюлше

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският футболист от турски произход Месут Йозил и турската манекенка и актриса Амине Гюлше се ожениха снощи, а кум на сватбата им беше турският президент Реджеп Ердоган, предаде АФП, цитирана от БТА.

Сватбата се състоя в луксозен хотел на брега на Босфора в Истанбул. С настъпването на вечерта там дойде президентският кортеж и Ердоган и съпругата му Емине бяха забелязани да влизат в хотела, а после и да стоят до младата двойка, докато чиновник официализираше брака.

Йозил обяви през пролетта, че е помолил президента да му бъде кум. Тогава началникът на германското канцлерство Хелге Браун каза, че е натъжен от този факт.

Присъствието на Ердоган на сватбата може да съживи полемиката от миналата година, разтърсила Германия, след като още тогава Йозил афишира близостта си с турския президент. Футболистът беше остро критикуван, след като беше заснет да подарява фланелка на Ердоган, чийто отношения с канцлера Ангела Меркел са обтегнати от над две години.

След поражението на германците на Мондиала миналата година в Русия, Йозил реши да прекрати участието си в националния отбор на Германия. Той обвини Германската футболна федерация в расизъм и дискриминация заради турските му корени. Йозил, който е роден в Гелзенкирхен /Западна Германия/, е трето поколение имигрант и няма турско гражданство.

В Турция Ердоган редовно присъства на сватби на знаменитости и обича да се показва в компанията на звезди, особено в предизборни периоди. Присъствието му на сватбата на Йозил е в навечерието на новите избори за кмет на Истанбул, след спорното анулиране на вота, спечелен през март от опозицията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна