Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо официално заседание на междуправителствената комисия между България и Северна Македония

| обновено на 10.06.19 в 14:08

Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония се събира на първо заседание в понеделник в МВнР по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Комисията е създадена според Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония.

Съпредседатели са външните министри на двете държави Екатерина Захариева и Никола Димитров.

На заседанието ще да бъде направен преглед на прилагането на подписания на 1 август 2017 г. договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

Българските и македонските учени постигнаха съгласие за античната история и постигнаха сериозен напредък за Средновековието. Препоръките на двете правителства за периода на античността, който се изучава от българските ученици в пети клас, а от македонските в шести, са приети от Смесената експертна комисия, която проведе двудневно заседание в Скопие. Предстои решение на ниво министри.

В интервю за предаването „12+3“ по програма “Хоризонт“ бившият посланик в Албания Боби Бобев коментира част от събитията и горещите точки на Балканите:

“Ние на Балканите вече няколко десетилетия живеем в интересно време, което е наистина интересно от една страна, от друга страна е доста изнервящо и рисково. В последните повече от 25 години бяхме свикнали, когато говорим за горещи точки на Балканите, да имаме предвид основно три – гръцко македонския спор за името и дълготрайното блокиране на интеграционните възможности на Македония от страна на Атина, косовският проблем и цялостната ситуация в Босна и Херцеговина. Това бяха перманентно действащите горещи точки, около които се въртяха много разговори“.

Интервюто с проф. Боби Бобев и репортажа на Марта Младенова може да чуете от звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени