Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечева: Предложението на ГЕРБ за партийните субсидии застрашава демокрацията на политическата система

Весела Лечева в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Светослава Кузманова

„Въпросът, свързан със субсидиите на партиите, и това, което предлагат от ГЕРБ, застрашава демократичното съществуване на политическата система. Ние сме за разумен и смислен дебат по отношение на финансирането на партиите. Този въпрос винаги ще се повдига, докато България е най-бедната държава в Европейския съюз“. Това коментира пред БНР Весела Лечева, заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“.

„За ГЕРБ ще бъде лесно субсидията да бъде и 0 лева, защото те си държат техните субсидии на влог. Редно е да запитаме с какви средства тогава си правят кампаниите“, подчерта Лечева в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

По думите на Весела Лечева, ако се направи задълбочен анализ защо в определени области БСП загуби на евровота с 10-15%, тогава може би ще се намери и причината за загубата на БСП със 7% на изборите.

„Не успяхме да дооценим, че европейските избори няма как да бъдат превърнати в парламентарни избори, няма как този характер на европейските дебати да бъде прехвърлен като дебат за вътрешните проблеми. Може би това ни отдалечи от победата. Много трудно можеш да обясниш как Европа и нашите евродепутати могат да защитят техните интереси, така че да се обърне моделът на управление в България. Другият факт е, че Борисов иззе медийното пространство. Той присъстваше поне по десет пъти в новините“.

Според Лечева пътят за спечелване на доверието на хората е чрез последователност и системност в предложенията.

В структурите на партията Корнелия Нинова е един безспорен лидер, каза още Весела Лечева:

„Корнелия Нинова стана председател с някои промени вътре в партията, заявявайки, че променяме партията и така искаме да променим България. Тя предложи нов устав с нов начин на избор на председател, с мандатност за евродепутати, като заложи перспектива за младите знаещи и можещи, да не се затваря партията. Днес дебатът е дали да върнем старите уставни постановки, което според мен е абсолютно неприемливо“.

Интервюто с Весела Лечева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!