Eмисия новини
от часа

Нападение над местен жител предизвика пореден крайнодесен протест в Кемниц

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко десетки представители на крайната десница се събраха на протест в източногерманския град Кемниц вчера - ден след предполагаемо нападение срещу германец, извършено от сириец, предаде АФП, цитирана от БТА.

Местната полиция съобщи, че разследва предполагаемата атака.

Според демонстрантите при конфликт в събота 18-годишен сириец е ранил с нож в ръката 41-годишен германец. До инцидента се е стигнало по време на мюсюлмански уличен фестивал в центъра на Кемниц. По същото време местната крайнодясна организация „Про Кемниц“ организирала контрадемонстрация около барбекю.

Миналата година Кемниц, на около 200 км южно от Берлин, стана сцена на ксенофобско насилие.

То беше предизвикано от смъртта на германец, за когото се смята, че е бил намушкан с нож от сириец. Процесът срещу обвиняемия в момента се води в съседния град Дрезден. Адвокатите на подсъдимия твърдят, че той е невинен.

На видеозапис на събитията от събота се вижда как десни екстремисти пекат свинско месо, като някои от тях скандират „това е нашият град“.

Групата „Про Кемниц“ заяви в социалните мрежи, че раненият е бил един от техните Юдругари“.

Във вчерашния протест на крайната десница участваха около 50 души. Около 60 други се включиха в контрапротест. 


Още от
В „банката“ в Белград любители на ракията могат да изберат ракия, да я сложат в бъчва, да я запечатат и тя да отлежи до 36 месеца, което може да увеличи стойността ѝ до 60%.

Сърбия отвори „банка“ за ракия

публикувано на 18.10.19 в 20:36