Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педагози започват работа с момчето от Пловдив, разследвано за тероризъм

Снимка: МВР

Инспектори от Детска педагогическа стая започват от днес работа с 16-годишното момче от Пловдив, разследвано за тероризъм, защото е общувало с вербовчик от „Ислямска държава“.

Психологът Младен Владимиров коментира пред БНР, че отделянето от семейството, за което настояват от прокуратурата, „няма да има добър резултат върху детето“ и призова психолозите „да бъдат по-щадящи“.

„Много важно е сега да говорим за родителите. Не е важно да говорим за институциите, тъй като това ще даде лош знак. Родителите са хората, които са показали, че има промяна. Не институциите са стигнали превантивно до детето, а семейството. Важно е да го кажем, тъй като обществото в момента е силно чувствително към темата за детето и детското… Без да знам кои ще бъдат психолозите, които ще работят, нека те да бъдат подкрепящите специалисти“.

Няма как родител на 16-17-годишно дете да направи определени стъпки, за да бъде то в безопасна среда, предупреди Владимиров в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" и призова родителите да говорят с детето си „като с дигитално дете, още когато то започне да се формира и му дадем за първи път дигитално устройство и да изграждат отношение на доверие“:

„Учим нашите деца как да работят с ножове или с електроуреди, но си представяме, че технологиите ще бъдат нещото, на което те ще се самонаучат. Няма такова нещо. Интернет е изключително опасно място. В интернет децата изкарват най-голямата част от времето и там задоволяват любопитство си. Там детето се справя със своята самота“.

В България има „изключително добре подготвени специалисти“ – педагози, педагогически съветници и психолози, които да работят с детето, категоричен е психологът Владимиров. Проблемът е, че „тези различни видове специалисти ще внесат различен тип експертиза и различно говорене по проблема“:

„Тук трябва да кажем, че сме длъжници на нашите деца, тъй като в последните години ние не правихме политики за всички деца, а политики за уязвимите деца - така наречените „деца в риск“. Държавата направи опит през „Стратегия за детето“ именно да насочи превантивно усилията на всички видове институции, тъй като местната власт е големият длъжник“.

Родителите трябва да бъдат в центъра на решаването на проблемите на детето, а всички специалисти – подкрепящи, убеден е психологът, според когото вече е време да говорим за семинари за родители и за „съвсем различно отношение към детето, извършило противообществени прояви“.

Въпреки молбите на Прокуратурата да не се разпространяват допълнителни детайли за самоличността на детето от Пловдив, в публичното пространство вече се знае от коя гимназия е, а вероятно и в кой клас. Според психолога момчето ще се върне на училище с етикет на „жертва“ или „терорист“ и рискува да бъде отхвърлено от съучениците си или превърнато в герой от по-проблемните деца.

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев подчерта, че „интернет свързва умовете на хората, а радикалните движения представляват интелектуални доктрини“. Казусът от Пловдив доказва, че не е необходимо познание по арабски, за да бъде радикализиран някой, тъй като детето е общувало с вербовчика си на английски. Гърдев изтъкна, че е важно хората да се интересуват от политика, защото и тя е вид интелектуална доктрина и създава „защитна стена“.

„В държавите, откъдето идат най-големите терористи, не се интересуват от политика“, допълни той.

Според Гърдев сред мюсюлманите у нас „няма достатъчна активност да разобличават такива радикални ислямистки секти и течения“, а „борбата с тази доктрина е тяхна работа“, тъй като хората извън исляма не могат да намерят достатъчно аргументи.

Контролът върху социалните мрежи също е недостатъчен, изтъкна експертът по международна сигурност. Той даде пример, че когато дете има профил в социалните мрежи, ограниченията във възрастта за гледане на филми и т.н. стават излишни, тъй като то реално има достъп до всякакъв вид съдържание. Той изтъкна, че в Европейската комисия е имало предложение за единна процедура за приемане на мерки и за категорично изтриване на забранено съдържание като например ислямистките сайтове.

Гърдев е убеден, че е необходимо и създаване у нас на антитерористични центрове по американски модел.

Интервюто с Младен Владимиров и с Димитър Гърдев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени