Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ растеж на китайския износ през май въпреки американските мита, но при силен спад на вноса

Рязко намаляване на китайския износ на редкоземни елементи и минерали

Китайският износ се повиши изненадващо през май въпреки новите високи американски мита, но вносът отбеляза най-солиден спад от близо три години насам, което е допълнителен знак за слабостта на вътрешното потребление и може да накара властите в Пекин да предприемат допълнителни стимулиращи икономиката мерки.

Общият китайски експорт нарасна през май с 1,1% на годишна база при очаквания за понижение с 3,8% и след спад с 2,7% през април. Според някои анализатори обаче това изненадващо нарастване на износа вероятно е в резултат на факта, че въведените от САЩ на 10-ти май високи мита от 25% върху вноса на китайки стоки за 200 млрд. долара и заплахите за обмитяване с 25% и на останалия китайски внос за близо 300 млрд. долара вероятно се накарали износителите от Китай да увеличат предварително доставките си за Съединените щати.

В същото време вносът в Китай се сви през май с цели 8,5% на годишна база след спад с 4,0% през април и очаквания за понижение с 3,3%, като това представлява най-драматично намаляване на импорта от юли 2016-а година насам.

Увеличаването на износа при рязък спад на вноса доведе до рязко разширяване на търговски излишък на Китай през май до 41,65 млрд. долара от едва 13,84 млрд. долара месец по-рано и очаквания за позитивен баланс в размер на около 23,2 млрд. долара.

През първите пет месеца на годината китайският износ се увеличи със скромните 0,5%, докато вносът се сви с 3,7 на сто.

Търговският излишък със САЩ се разшири през май до 4-месечен връх от 26,89 млрд. долара от 21,01 млрд. долара през април, като китайският износ в посока Съединените щати се понижи с 4,2% спрямо година по-рано и след спад с 13,2% през април, докато вносът на американски стоки и услуги се срина с цели 26,8% спрямо май 2018-а година.

Днешните на пръв поглед по-добри данни за китайски износ е малко вероятно да отслабят страховете за евентуална по-продължителна и скъпоструваща търговска война САЩ-Китай, която да навреди на глобалната икономика и дори да я вкара в рецесия.

Междувременно китайският експорт на редкоземни елементи и минерали се понижи през май с цели 16% спрямо предходния месец, което изглежда в подкрепа на притесненията, че Пекин може да използва тази важна суровина, като важен елемент от търговската война със САЩ.

Според данни на Китайската митническа агенция през май страната е изнесла едва 3639,5 метрични тона редкоземни метали спрямо 4329 метрични тона през април и под осреднения ежемесечен износ на около 4264 тона в сила от януари 2018-а година насам.

Китай е основен производител на такива минерали, които са ключови за редица сектори - от технологичната до военна индустрии, като през 2018-а година Пекин изнесе 120 хиляди метрични тона, или 70% от общия добив на редкоземни минерали. За сравнение, минните компании в САЩ успяха да добият през миналата година 15 000 метрични тона редкоземни минерали.

В същото време близо 80% от вноса в Съединените щати на редкоземни елементи и минерали идва от Китай.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени