Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студент прожектира филми на ученици в Костинброд

Ангел Костадинов е студент в специалност "Кино и телевизия".
Снимка: Иван Русланов
В сряда, а много често и в събота 33-ти кабинет на средно училище "Д-р Петър Берон" в Костинброд се превръща в дом на киното. Инициативата за прожекции на известни и обичани филми в училище е спечелила много ученици от различни класове, превърнали се в редовни посетители на прожекциите. Осъществява ги студентът Ангел Костадинов.

"Разбрах от Ачо, защото с него се познавах преди това и той ми разказа как мисли да започне такъв проект в училище. Аз се зарадвах, защото е по-различно, когато ги гледаме тук с него и когато ги гледаме сами в нас", казва един от учениците. За друг ценна след прожекция е дискусията. "Тази година най-много ме впечатли "Полет над кукувиче гнездо". Беше наистина много тежък филм. Досега не го бях гледал и ми хареса наистина. Той (Ангел Костадинов - бел. ред.) ни разказва относно историята на режисьорите, относно историята и сюжетите на филмите."

Ангел Костадинов е запален филмов фен, който обича филмите, задаващи въпроси. Желанието му да запознае подрастващите с красотата на седмото изкуство се сбъдва, когато Ангел е в края на 12 клас.

"Имахме една учителка по география - Теодора Лалова. Предложих й да променим ежедневието в това училище. Да започнем да прожектираме филми и тя се съгласи почти веднага. След което аз направих програма от 11 филма, прожектирах в период от четири месеца и вече всяка година прожектирам по 30 филма, понякога и по повече. Зависи с какво време разполагаме. Има и извънредни прожекции понякога, които се състоят в съботата."

"Киното според мен има тази сила да те научи на друг вид култура, да ти покаже част от историята, да ти покаже някои неща от живота - такива, каквито са."

Ангел Костадинов учи кино и телевизия и има намерение да специализира режисура. "Аз съм доста критичен към съвременното българско кино. Забелязвам, че ние тъпчем на едно място, засягаме една и също тема, обаче разказваме по различен начин. Ние си живеем под сянката на комунизма и не знам кога ще се измъкнем от това нещо."

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна